Fileleftheros “Mülkler İçin Savaş... Mal Sahipleri ve Kullanıcılar Haklarını Komitede Arayacak... Kriterler ‘Dağ’” başlıklı manşet haberinde, müzakere heyetlerinin mülklerle ilgili konuları kategorize ederken ‘mayın tarlasından geçmesi gerektiğini” dolayısıyla mülkiyetle ilgili kriter belirlemelerinin “eza” haline geldiğini yazdı.

Haberde Rum tarafının ilk söz hakkının mal sahibinde, Türk tarafının da kullanıcıda olması gerektiği görüşünde olduğu hatırlatıldı. Mal sahibi ve kullanıcıların hakları için, belirlenecek kriterler temelinde, bu maksatla kurulacak mülkiyet komitesinde savaşacağına işaret edildi.

Habere göre yabancı diplomatlar, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in son görüşmelerinde uzlaştıkları ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide tarafından açıklanan, kişisel mülkiyet hakkına saygı ilkesi tahtında mal sahibi ve kullanıcının az ya da çok malın ortak sahibi olduğuna inanıyor.

Çok şeyin, kategorileri ve alt kategorileri belirleyecek müzakere heyetlerinin uzlaşacağı kriterlere bağlı olacağına dikkat çeken gazete, “aşikardır ki kullanıcıya atıfta bulunulmasıyla yasal mal sahibinin hakları erozyona uğratılıyor” iddiasında bulundu, özetle şunları ekledi:

“Türk tarafının dile getirdikleri ve BM’nin okuma şekline göre malda sahibinin, yani söz konusu malın 1974 öncesinde ait olduğu kişinin hakları vardır ancak bugüne kadar kullanan, inkişaf ettiren, değer katan ve üzerine bina yapan kişinin de hakları var. Kısacası kullanıcı, yani mal gaspçısı hak elde ediyor.

Üzerine bina inşa edilmemiş veya kullanılmamış çok az sorunsuz mal dışındaki bütün vakalar mülkiyet komitesinden geçecek. Komite bütün konuları, belirlenecek kriterleri de dikkate alarak takas, tazminat veya iade temel çerçevesinde ele alacak.

Kriterler temelinde alınacak ilk kararlardan sonra konuların kategorize edileceği ve göçmenlerin süratle ‘koşacağı’, emsal kabul edilip ilerleneceği görüşü belirtiliyor. Uzun prosedürler olacağı görüntü netleşene kadar da karmaşa olacağı açıktır.”