AB liderler zirvesi çerçevesinde gerçekleşen ve Suriyeli mültecilerin Türkiye’de kalması karşılığında Türkiye’nin taleplerinin ele alındığı toplantıda, Rum Yönetimi’nin Türkiye’nin müzakere başlıklarının açılması talebini Yunanistan’la birlikte reddettiği bildirildi.

Alithia gazetesi “Türk Başlıklarının Açılması Konusunda Kıbrıs’tan Yunanistan Aracılığıyla Veto – Türkiye ve AB Göç Konusunda Anlaştı” başlıkları altında verdiği haberinde, Suriyeli mültecilerin AB’ye göç akınının Türkiye tarafından sınırlandırılması amacıyla Perşembe günü Brüksel’de gerçekleştirilen AB liderler zirvesinde, Türkiye’nin taleplerinden biri olan, Güney Kıbrıs’ın tek taraflı bloke ettiği müzakere başlıklarının açılması talebinin, Yunanistan ve Güney Kıbrıs tarafından reddedildiğini yazdı.

Gazete, Perşembe gecesi gerçekleşen zirve toplantısında Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın, Türkiye’nin tüm AB müzakere başlıklarının açılmasını son anda önlediklerini iddia etti.

Gazete, Türkiye’nin şartlarından birinin tüm AB müzakere başlıklarının açılması olduğunu, Çin Halk Cumhuriyeti’nde bulunan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i zirve toplantısında temsil eden Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın ise, Rum hükümetiyle istişare içerisinde, bu talebi reddettiğini yazdı.

Yoğun kulis faaliyetleri ve Güney Kıbrıs’ın AB’deki dostlarının da desteğiyle Türkiye’nin söz konusu talebinin kabul edilmediğini öne süren gazete, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in Çin’den yaptığı açıklamada, AB Zirvesi kararlarından duydukları memnuniyeti dile getirdiğini aktardı.

Hristodulidis, Türkiye’nin mülteci sorunundaki rolünün büyük önem taşıdığın ancak bu rolün Türkiye’nin diğer ülkeler için de geçerli olan müzakere süreci çerçevesinin dışına çıkabileceği anlamına gelmediğini iddia etti.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Fileleftheros: “Fatih Erdoğan AB’yi Fethetti – Başlıkların Açılması İçin İpotek Belgesi – Kıbrıs Vetosunun Kaldırılması İçin de Garanti İstiyor”.

Simerini: “Mantıklı Olanı Hatırlattılar”.