Fileleftheros gazetesi, “Görüş Birlikleri Aranıyor-Mülkiyette Belirleyici Hafta” başlıklı haberinde, Kıbrıslı Türk müzakereci Özdil Nami ile Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in, bu hafta gerçekleştirecekleri görüşmelerin, mülkiyet konusuna ilişkin anlaşma huzmesine varmalarının mümkün olup olmadığının ortaya çıkacağını savundu.

İki tarafın görüşlerinde büyük bir uçurumun bulunduğunu yazan gazete, şu ana kadar tek var olan noktanın, “hak sahibin kişisel hakkı” olduğunu belirtti.

Gazete, hükümet kaynaklarının ifadelerine dayanarak, bu önemli konuda görüş birliği olup olmayacağının ortaya çıkması için her şeyi kağıda dökmelerinin müzakerecilere bağlı olduğunu yazdı.

Habere göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, muhalefetin tepkilerine karşın Ulusal Konsey’in toplanmasını mazur gösterecek gelişmenin olmadığını düşünmekte.

Gazete, Kıbrıs Türk müzakereci Özdil Nami ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in mülkiyet konusundaki görüşmelere bugün de devam edeceğini yazdı.

PARTİLERİN AÇIKLAMALARI DEVAM EDİYOR

Gazete aynı haberinde, siyasi dinamiklerin, müzakere sürecine ilişkin tepkilerinin devam ettiğini belirtti.

Şu ana kadar gelişmelere muhalefetten tek olumlu yaklaşan partinin AKEL olduğunu yazan gazete, AKEL Polit Büro üyesi Stefanos Stefanu’nun açıklamasına yer verdi.

Habere göre, Stefanu, mülkiyetin, Türk tarafının tutumu nedeniyle, geçtiğimiz müzakere süreci sırasında herhangi bir ilerleme sağlanmadığı önemli bir konu olduğunu belirtti. Stefanu, iki liderin, mülkiyet konusundaki önceki görüş birliklerini yeniden teyit etmesinin, görüşmenin yapılacağı çerçeve ve de III.Cumhurbaşkanı Eroğlu döneminde mülklerin takasından başka bir şeyi görüşmeyen Türk tarafının tutumundaki bir değişikliğe damgasını vurması açısından olumlu olduğunu söyledi.

Stefanu, ayrıca BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de, iki tarafın görüştüğü böyle hassas konulara ilişkin olarak açıklamalarında çok dikkatli ve ölçülü olması gerektiğini belirtti.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos da, Eide’nin açıklamalarına tepki göstermemesinden dolayı hükümete yoğun eleştirilerde bulunduğu bir açıklama yaptı. Papadopulos, hükümetin bu suskunluğun, yasal halk sahibi ile “yasa dışı” kullanıcıyı eşitleyen Eide’nin kabul edilemez görüşlerinin kabul edilmesinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını sordu.

Papadopulos ayrıca hükümete, Anastasiadis’in kabul ettiği görülen kriterler nedeniyle evlerine geri dönemeyecek olan yüz binlerce göçmene yönelik milyarlarca tazminatı kimin ödeyeceği sorusunu da sordu.

Rum Çevreciler ve Ekologlar Başkanı Yorgos Perdikis ise açıklamasında, Anastasiadis’in, bilgilendirmeden sürekli olarak kaçındığını belirtti.

Perdikis, Hükümet Sözcüsü Nikos Hristoduludis’in tavsiye ettiği birliğin, bilgilendirmeden geçtiğini ifade etti.

Politis gazetesine göre DİSİ Siyasi Planlama Sorumlusu Haralambos Stavridis, yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine ilişkin var olan fırsat penceresine değindi. Stavridis, elle tutulur sonuçlara sahip olunduğu zaman, doğrulanmamış bilgileri ve sızmaları yıkmak yerine daha sorumluluk bilinci içerisinde  açıklamalar yapılması çağrısında bulundu.

Stavridis, liderlerin, mülkiyete ilişkin ilk baştaki ortak açıklamaya da kaydedilen görüşlerinin doğru gidişata yönelik olduğunu belirtti. 

OMİRU VE GALANOS

Fileleftheros gazetesine göre, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, Derinya’da geçtiğimiz cumartesi akşamı sözde “Maraş Belediyesi” tarafından gerçekleştirilen anti işgal etkinliğinde yaptığı konuşmada, Maraş’ın yasal sakinlerine verilmesinin, çözümün sağlanması çabalarının sonuç vermesi açısından olumlu havanın yaratılmasında önemli bir adımı teşkil edeceğini söyledi.

Omiru, Kıbrıs sorununun anlaşmazlıkların değil, “birlik” alanını teşkil etmesi gerektiğini de belirtti.

Politis gazetesine göre sözde “Maraş Belediye Başkanı” Aleksis Galonos ise etkinlikte yaptığı konuşmada, uzmanların kapalı Maraş bölgesine girip, araştırma ve inceleme yapmasına izin vermesinin Türkiye’nin iyi niyetine ilişkin bir test olacağını savundu.

Galanos, Kıbrıs sorunun çözümü için geri sayımının başlaması gerektiğini ve bunun mümkün olduğunu ancak bundan önce, Maraş’ın yasal sahiplerine verilmesi gerektiğini ileri sürdü.

Gazete, “Maraş Belediyesi”nin anti işgal etkinliğinden önce, “Maraş Belediyesi” Kültür Merkezi’nden, Aşağı Derinya sınır kapısına yönelik bir yürüyüşün gerçekleştirildiğini ve burada, sözde “Maraş Belediye Başkanı Aleksis Galanos” tarafından, BM temsilcisine bir muhtıra verildiğini yazdı.