Kıbrıs Türk ve Rum tarafının müzakerecileri Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleri çerçevesinde dün yeniden bir araya geldikleri ve mülkiyet ile yönetim başlıklarını görüştükleri bildirildi.

Fileleftheros gazetesi; “Tayyip’in İsteklerinin Yörüngesinde – Müzakere Süreci Dış Faktörlerin Etkisinde” başlıkları altında verdiği haberinde, Kıbrıs Türk ve Rum müzakereciler Nami ve Mavroyannis’in uzlaşı noktalarını kesinleştirmek amacıyla dün yeniden bir araya geldiklerini yazdı.

Haberde, müzakerecilerin ve teknik komitelerin tüm zorluk ve sorunlara karşın çalışmalarını sürdürdükleri, ancak diğer birçok konunun müzakere sürecine “parmak izlerini bıraktıkları” iddia edildi.

Gazete, Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami’nin müzakerecilik görevinde kalacağı, ancak Kıbrıs Türk müzakere grubunda değişiklikler olacağı bilgisine ulaştığını da iddia etti.

ERDOĞAN-BAN GÖRÜŞMESİ

Gazete haberinin devamında, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la telefonda görüştüğünü, 23-24 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da yapılacak İnsani Yardım Zirvesi toplantısı çerçevesinde gerçekleşen telefon görüşmesinde Kıbrıs sorununun da ele alındığını yazdı.

Haberde, Erdoğan ve Ban’ın “Kıbrıs sorununun çözümüne önem verdiklerini vurguladıkları” belirtilirken, Kıbrıs sorununun “mülteciler ve Türkiye’nin iç siyasetindeki gelişmeler” gibi konulardan etkilendiğinin aşikar olduğu da iddia edildi.

Gazete bir diğer haberinde ise, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile Rum BM Daimi Temsilcisi Vekili Menelaos Menelau’nun BM nezdinde gerçekleştirilen bir seminerde kısa bir görüşme yaptıklarını ve Kıbrıs sorununun çözümü sürecinde AB ile BM arasında mevcut olan “çok iyi işbirliğine” değindiklerini yazdı.

Gazete, BM çatısı altında Eide’nin de katılımıyla “BM, Barış ve Güvenlik” konulu bir söyleşi gerçekleştiğini ve gerek Menelau gerekse diğer bazı katılımcıların Eide’nin BM ile AB arasındaki işbirliğinin sağlanmasına katkılarından övgüyle söz ettiklerini aktardı.