Kıbrıs sorununun çözümü çerçevesinde yürütülen müzakereler çerçevesinde, Kıbrıslı Türk müzakereci Özdil Nami ile Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in, Kıbrıs sorununun tüm boyutlarına ilişkin her iki tarafın tezlerinin yer aldığı listeyi tamamlamak için görüşmelerini yoğunlaştırdığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “Yetişmek İçin Mücadele Yolu- Nami ve Mavroyannis Listeyi Tamamlamak İçin Görüşmeleri Yoğunlaştırıyor” başlıklı haberinde elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, müzakereciler tarafından hazırlanan ve henüz tamamlanmayan “ortak raporun”, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e, müzakerelere başladıkları zaman, net bir görüntü vereceğini yazdı.

Gazete söz konusu raporun, liderlerin bir araya geleceği 29 Haziran’a kadar tamamlanması gerektiğini yazarken, bir yetkili kaynağın ise “iki ayakları bir pabuçta” şeklinde yorum yaparak mevcut olan durumu bu şekilde tarif ettiğini belirtti.

Habere göre Kıbrıslı Türk müzakereci Özdil Nami ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis bugün ve Pazartesi günü yeniden bir araya gelecek.

Müzakere zarfında zorluklarla karşılaşılacak konuların, yıllardır “dikenli” başlıklarla ilgili olduğunu yazan gazete iyi haber alan kaynakların, buna ilişkin olarak, toprak, mülkiyet, geçiş dönmeleri ve garantilere atıfta bulunduğunu belirtti.

Gazete Kıbrıs Rum tarafının, bütün konulara ilişkin, tezlerle birlikte hazırlandığını, müzakerelerin gidişatına göre harekete geçireceği alternatif senaryoları da şekillendirdiğini yazdı.

Mavroyannis ve grubunun, Kıbrıs Rum tarafının, yaklaşımlarına az çok dayalı olan tezleri kaleme aldığını yazan gazete ayrıca bunların, 11 Şubat 2014 ortak açıklamasına uyumlu olması için güncelleştirildiğini de belirtti.

LİDERLERİN SOSYAL İÇERİKLİ GÖRÜŞMESİ

Alithia gazetesi, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in açıklamalarına dayanarak, iki liderin yeni sosyal içerikli etkinliklerde yer almayı planladığını yazdı.

Habere göre Hükümet Sözcüsü Hristodulidis, bir radyo kanalına yaptığı açıklamada liderler arasında 17 Haziran’da gerçekleştirilen görüşmeye atıfta bulunarak iki lider arasındaki görüşmelerin devam edeceğini ve muhtemelen takviye edileceğini ifade etti.

Hristodulidis, liderlerin, yeni sosyal içerikli etkinliklerde yer almayı planladığını belirterek “planlanan bazı başka görüşmeler var” ifadesini kullandı.

Hristodulidis, liderlerin, ilgili açıklamaları liderlerin kendisi tarafından yapılması yönünde anlaşmaya vardığını, bununla birlikte, liderlerin Temmuz ayının ilk on günü içerisinde, bu tür bir etkinlikte yer almasının planlandığını, bu planlanan görüşmenin/ iki liderin bir etkinlikte yer almasının, Lefkoşa’nın güneyinde gerçekleştirileceğini ifade etti.

Alithia gazetesi elde ettiği bilgilere dayanarak iki liderin, 16-17 Temmuz tarihlerinde Ada’da bulunacak olan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile birlikte, Uzun Yol olarak bilinen, Ledra Caddesi’nde ve Arasta’da birlikte yürümesi şeklinde düşüncenin bulunduğunu yazdı.

Habere göre Hristodulidis açıklamasında ayrıca Kıbrıs Rum Tiyatro Örgütü’nün,  Euripides’in “Hippolütos” oyununun galasını, “Salamis Antik Tiyatrosu’nda yapacağına dair bilgiler konusunda şimdilik açıklanacak bir şeyin bulunmadığını da ifade etti.

Gazete Rum Tiyatro Örgütü’nün internet sayfasında söz konusu oyunun galasının III.Makarios amfi tiyatrosunda gerçekleştirileceğinin yazdığını belirtti.

HRİSTODULİDİS PARTİLERİN BİLGİLENDİRİLMESİNE DE DEĞİNDİ

Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, yaptığı yazılı açıklamada ise, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, gereklilik ortaya çıktığı zaman partileri bilgilendirmeye ilişkin bilindik uygulaması temelinde, yakın zaman içerisinde Ulusal Konsey’i toplayacağını ve Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler hakkında bilgi vereceğini belirtti.

Hristodulidis, Anastasiadis’in partilerin bilgilendirilmesi konusunu gerekli olduğunu düşündüğünü, bunun da Ulusal Konsey’in sıkça toplanmasıyla kanıtlandığını ifade etti.

Hristodulidis, bu açıklamayı, partilerin, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler hakkında bilgilendirilmedikleri yönündeki eleştirileri üzerine yaptı.

AKINCI-SLOAT VE ANASTASİADİS-SLOAT GÖRÜŞMESİ

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Amanda Sloat ile dün gerçekleştirdiği görüşme haberine yer verdiler.

Rum basını, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Amanda Sloat’ın bugün ise Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşeceğini yazdılar.

Alithia gazetesi Anastasiadis’in, Sloat ile Rum Başkanlık binasındaki  görüşmesinin saatini 11:30 olarak verdi.

PARTİLERİN İKİ KESİMLİ İKİ TOPLUMLU FEDERASYON TARTIŞMALARI

Fileleftheros gazetesi, EDEK, EVRO.KO ile Rum Vatandaşlar İttifakı’nın, iki kesimli iki toplumlu federasyon konusunda yapmış oldukları tartışmaların devam ettiğini yazdı.

Habere göre EDEK Başkan Vekili Kostis Evstathiu, AKEL’in, konu hakkında partisine yapmış olduğu eleştirileri yanıtladı.

Evstathiu, partiye eleştiri yöneltenlere “iki kesimli iki toplumlu federasyonun içeriğini neden reddetmeye çalıştıkları” sorusunu sordu.

Evstathiu, “Annan Planı’nın yazarının Hannay olup olmadığı” ve “ABD ile İngiltere’nin Anana Planı’nın Güvenlik Konseyi’nde onaylanması girişiminde bulunup bulunmadığı” sorularını da gündeme getirdi.

Gazete Rum Vatandaşlar İttifakı’nın ise, partisinin iki kesimli iki toplumlu federasyonu reddettiğini çünkü taksimi de reddettiğini belirtti.

Habere göre EVRO.KO partisi ise açıklamasında bu konudaki tartışmaların, her iki tarafın da bu çözümden farklı şeyler kast ettiği gibi önemli gerçekleri ortaya koyduğunu dile getirdi.

LEVENT BİLMAN’NIN  BM’DEKİ GÖREVİ ENDİŞE YARATTI

Simerini gazetesi, Türk diplomat Levent Bilman’ın BM Siyasi İşleri Bölümü Avrupa Birimi Direktörü Elizabeth Spehar'ın yerine atanacak olmasının, Bilman’nın “Annan Planı destekçisi” olarak addedilmesine bağlı olarak Güney Kıbrıs’ta endişe yarattığını yazdı.

Habere göre Bilman, BM’de 2010 yılında göreve başlamıştı.