Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ve Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis 15 günlük yaz tatili öncesinde, gelinen aşamayı gözden geçirmek ve liderlerin 1 Eylül’de planlanan görüşmesinin hazırlıklarını yapmak üzere dün son kez bir araya geldi.

Nami ve Mavroyannis’in, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de katıldığı dünkü görüşmede gözden geçirme ve liderler görüşmesi hazırlıklarını tamamlayamadıklarını, 25Ağustos’ta devam edeceklerini yazan Rum basını dünkü görüşmenin içeriğiyle ilgili haberler de yayımladı.

Politis “Geçiş Dönemi Komitesi Masada... Çözüm Sonrası Döneme Kadar Anlaşmanın Uygulanmasına Nezaret Edecek... Ve İsim: ‘Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’ ” başlığıyla manşete çektiği haberinde, dünkü müzakereciler görüşmesinde ele alınan ağırlıklı konunun, çözümün düzenlenecek referandumlarda muhtemel onaylanması ile tam olarak uygulanması arasında geçecek zaman olduğunu yazdı.

“KOMİTE”

Gazete, edindiği bilgilere dayanarak, Kıbrıs Türk ve Rum taraflarının, bu geçiş döneminde çözümün hayata geçirilmesine ve federal organların kuruluşuna nezaret etmek üzere, yabancıların da iştirak edeceği, Kıbrıslı Türkler ve Rumlardan oluşacak ortak bir denetleme komitesi kurulması eğiliminde olduğunu yazdı.

Tarafların, bugünkü durum ile federasyona geçiş arasındaki dönemin, çözüme imza atılması itibarıyla başlayacağı ortak anlayışı içerisinde olduklarını da yazan gazete şu detayları aktardı:

GEÇİŞ DÖNEMİNE KATI TAKVİM TALEBİ

“Kıbrıs Rum tarafı çözüm sonrası döneme geçiş prosedürüne katı bir takvim getirilmesinde ısrar ediyor, Kıbrıs Türk tarafının bu konuda katı bir itirazı yok. Hedef, geçişin net sınırları olması ve anlaşmanın uygulanmasında gri noktalar olmamasıdır.

“DÖNÜŞÜMÜN SEMBOLİK KAYDI”

Kıbrıs Rum tarafının yeniden birleşmiş devletin ismi konusunda masaya koyduğu; ‘Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’ (Federal Cyprus Republic) ve ‘Birleşik Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’ (United Federal Republic Of Cyprus)  gibi birkaç isim, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümünün sembolik olarak da kaydedilmesi çabasını gösteriyor.”

“20’Yİ AŞKIN KRİTER”

Devamla, müzakerecilerin mülkiyetle ilgili birkaç kriterde daha ilerleme kaydettiğini belirten gazete, onay veya daha ileri görüşme için liderlerin önüne konulmak üzere şu ana kadar 20’yi aşkın kriter kaydedildiğini yazdı.

Rum tarafının yönetim ve yürütme erkiyle ilgili önerisinin, henüz tamamlanmamış olmasına karşın karma başkanlık ve parlamenter sistemle ilgili bazı fikirler sunduğunu da belirten gazete “Kıbrıs Türk tarafı başkanlık sisteminde, daha doğrusu dönüşümlü başkanlıkla ilgili eski Talat-Hristofyas görüş birliğinde ısrar ediyor” ifadesini kullandı.

“Ekonomi konusunda, daha doğrusu müktesebatın uygulanması ve çözümün finansmanı da ele alındı. Federal kamu hizmetlerindeki kadro paylaşımının görüşülmesi de neredeyse tamamlandı” diyen gazete, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Bakanlar Kurulu’nu ve basını bilgilendirmesinin ardından Kıbrıslı Türk Müzakereci Nami’nin de mecliste temsil edilen siyasi partileri haftalık bilgilendirme kararına dikkat çekti.

TOPRAK AÇILIYOR, HARİTA ŞİMDİLİK YOK

Fileleftheros “Haritalar Gündem Dışı... Akıncı ve Anastasiadis Eylül’de Toprak Başlığını Açıyor” başlıklı manşet haberinde, liderlerin 1 Eylül’deki görüşme gündeminde Mülkiyet ve Avrupa Birliği konularıyla birlikte Toprak başlığının da olacağını yazdı.

Edindiği bilgilere dayanarak “iki liderin Toprak görüşmeleri sırasında –şimdilik- harita kullanmaktan kaçınacağını, ilk aşamada konuya genel yaklaşım ile yetineceğini” kaydeden gazete, haritaların şimdilik müzakere masası dışında bırakılmasının ana nedenini ise şöyle izah etti:

“Her iki toplumun iç cephesinde, müzakere prosedürüne zarar verecek tepki ve çatışmalardan kaçınmak istiyorlar. Tek başına Mülkiyet tartışması ile halen birçok sert tartışma ve çatışma yaşandı, haritalar görünür ve belirli bölgeler görüşülürse neler olur. İki lider, Kıbrıs sorunundaki gelişmelerle ilgili son dönemde kaydedilen çeşitli tepkileri de dikkate alarak, toplumlarına bazı mesajlar vermeye çalışacak.”

Gazete dünkü müzakereciler görüşmesine katılan Eide’nin Ada’dan ayrılacağını ve liderler görüşmesine katılmak üzere Ağustos sonunda döneceğini haber verdi.