Kıbrıs Türk ve Rum müzakere gruplarının dün BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de katılımıyla gerçekleştirdikleri “maraton” görüşmede ilerleme kaydedildiği, bu ilerlemenin liderlerin bugün yapacakları görüşmede ele alınacağı bildirildi.

Fileleftheros gazetesi: “İlk Sonuçları Aldılar – Anastasiadis-Akıncı’nın Bugün Duyurmaları İçin Müzakerecilerin Saatler Süren Görüşmeleri” başlıkları altında verdiği haberinde, Kıbrıs Türk ve Rum müzakere gruplarının dün maraton niteliği taşıyan görüşmeler gerçekleştirdiklerini, yedi saatten fazla süren görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini iddia etti.

Gazete, müzakere gruplarının, müzakereler ve Güven Yaratıcı Önlemler olmak üzere iki eksende görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirtirken kaydedilen ilerlemenin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından bugün duyurulmasının beklendiğini öne sürdü.

Haberde, liderlere açılması istenen sınır kapılarına ilişkin önerilerin de sunulduğu ve dünkü görüşmelere katılan Eide’nin ise sosyal medya üzerinde yaptığı açıklamada “iyi ilerleme kaydedildiğini” söylediği belirtildi.

Öte yandan Rum hükümet sözcüsü Nikos Hristodulidis konuya ilişkin açıklamasında, GYÖ’lerin ortak  listesinin hazırlanmasında hiçbir zorluğun bulunmadığını ve kararı liderlerin vereceğini açıkladı.

Kayıpların akıbetlerinin belirlenmesi konusunun da GYÖ’ler arasında olup olmadığına ilişkin bir soruya karşılık Hristodulidis, kayıplar konusunun liderlerin yaptıkları ilk görüşmede ele alındığını ve iki liderin bu konuda girişim üstlenmeleri ihtimali olduğunu savundu.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Politis: “Yine İkisi Birçok Uzlaşıyla – Nami ve Mavroyannis Özlü Müzakerelerin Temelini Attılar”.

Haravgi: “Tüm Barikatlar Açıklamada Yer Alabilir”.

Alithia: “Anastasiadis ve Akıncı GYÖ’lere Karar Verip Açıklayacaklar”.