Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafının müzakerecileri Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in dün müzakere gruplarıyla birlikte gerçekleştirdikleri görüşmede, mülkiyet ve vatandaşlıklar konularını ele aldıkları bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, “Mülkiyet ve Vatandaşlıklar Gündemde” başlığı altında verdiği haberinde, müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in Kıbrıs sorununun çözüm müzakereleri çerçevesinde dün gerçekleştirdikleri görüşmede “mülkiyet kriterleri ve vatandaşlık” konularının yanı sıra liderlerin Pazartesi günü yapacakları görüşmenin gündemini ele aldıklarını yazdı.

Gazete, Nami ve Mavroyannis’in bugün ve yarın da görüşmelerini sürdüreceklerini ve Pazartesi günü sunulmak üzere değerlendirmede bulunacaklarını belirtti. Haberde, “hedefin, BM’nin Kıbrıs sorununu New York’ta taşımasını kolaylaştıracak açıklamalar yapılabilmesi olduğu” öne sürüldü.

Haberde, mülkiyet konusuna ilişkin olarak ise “kriterlerin görüşülmesinde zorluklar bulunduğunu ve şu an için çözülmesi imkansız görünen görüş ayrılıkları bulunduğu” iddia edilerek, “konuya ilişkin bir uzlaşıya varılması için çaba sarf edileceğini, bunun için yasal mülk sahipleri ile bugünkü kullanıcıların haklarına ilişkin büyük engelin aşılmasının yeterli olacağı” kaydedildi.

Mülkiyet başlığında ilerleme sağlanamaması durumunda, bu başlığın geçici olarak dondurulması ve diğer konulara geçilmesinin de ihtimal dışı olmadığını öne süren gazete, bunun müzakerecilerin bugün ve yarınki görüşmeleri ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında Pazartesi günü yapılacak görüşmede netlik kazanabileceğini iddia etti.

Gazete, “vatandaşlık” konusunda ise, Kıbrıs Türk tarafının, bugün KKTC vatandaşı olan herkesin çözümden sonraki devletin vatandaşlığını almaları gerektiği tezini benimsediğini öne sürerken “nüfus oranı konusunda anlaşma bulunmadığını” savundu.

BAŞKANLAR KONSEYİ TOPLANTISI SONRASI TEPKİLER SÜRÜYOR

Öte yandan gazete, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in önceki gün Rum siyasi parti başkan ve temsilcileriyle müzakerelere ilişkin gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısı sonrasında iç siyasette eleştiri ve karşılıklı açıklamaların sürdüğünü yazdı.

Habere göre, DİSİ Başkanı Averof Neofitu dün yaptığı açıklamada, “Kıbrıs Türk tarafının tezleri baz alınarak eleştirilerde bulunulmaması” çağrısı yaptı.

Neofitu, önceki günkü toplantıda yapılan bilgilendirmenin, bugün kadar kendisinin katıldığı en ayrıntılısı olduğunu belirterek, müzakerelerde her iki tarafça sunulan belgelerin tüm siyasi partilerin erişimine açık olduğunu söyledi.

Neofitu, Kıbrıs Rum tarafının mülkiyet konusundaki tezinin, ilk söz hakkının mal sahibinde olması gerektiği şeklinde olduğunu yineleyerek “sorun yaratan Kıbrıs Türk tezleri bulunduğunu ancak henüz hiçbir şeye karar verilmediğini” sözlerine ekledi.

Vatandaşlar İttifakı ise, Neofitu’ya eleştirdi ve parti tarafından Kıbrıs sorununa ilişkin hazırlanan bir “strateji önerisini” Neofitu’ya gönderdi.

İttifaktan yapılan açıklamada, Neofitu’nun son 40 yıldır sürdürdüğü stratejinin bölünmüşlüğü güçlendirmekten başka bir şey yapmadığı belirtilerek, şu anki mevcut stratejinin ise gelecekte ne gibi bir fark yaratabileceği sorusu gündeme getirildi.

Öte yandan, “Tasos Papadopulos Araştırma Vakfı’ndan” yapılan açıklamada, başkanlar konseyi toplantısında eksi Rum Yönetim Başkanı Tasos Papadopulos’a yönelik eleştirilere yanıt verildi.

Vakıf, Tasos Papadopulos’a Annan Planı döneminde müzakere ettikleri ve yaptıklarına ilişkin eleştiri yönelten Rum hükümeti, DİSİ ve AKEL’in kendi taviz ve eylemlerini haklı gösterme çabası içerisinde olduklarını iddia etti.

Haravgi gazetesi ise, AKEL Merkez Komitesi Kıbrıs Sorunu Bürosu Başkanı Tomazos Çelebis’in dün yaptığı açıklamalara yer verdi.

Habere göre, Çelebis, “mülkiyette ilk söz hakkının mal sahibinde olması ve hangi çözüm şeklini isteyeceğine mal sahibinin karar vermesi gerektiği” şeklindeki görüşünü yineledi.

Çelebis, “mal sahibine takas ya da tazminat çözümlerine karar verme hakkının tanınması gerektiğini” savundu.

RUM MECLİSİ KAPALI OTURUMU ERTELENDİ

Politis ve diğer gazeteler ise, Rum meclisinin 15 Eylül Salı günü yapılacağı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in  Kıbrıs sorunundaki gelişmeler hakkında bilgilendirmede bulunacağı kapalı oturumunun, Anastasiadis’in New York’a gidişi öncesinde yoğun programı sebebiyle ertelendiğini belirtti.