BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, bu çerçevede dün sırasıyla Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile bir araya gelirken Rum basını bu yöndeki haberlere geniş yer verdi.

Fileleftheros gazetesi “Müzakerelere Mayıs Ayında Dönüş-Eide Ankara’nın Navtex’i Yenilemeyeceğini ve Barbaros’u Geri Çekeceğini Teyit Etti” başlıklı haberinde, Türkiye’nin Navtex’i yenilemeyeceği ve Barbaros gemisinin bölgeden ayrılacağı şeklindeki önkoşul altında Kıbrıs sorununa ilişkin, bir süreden beridir askıya alınan müzakerelerin, mayıs ayında yeniden başlaması beklentisinin bulunduğunu yazdı.

Ada’da bulunan ve liderlerle dün bir araya gelen BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Rum Yönetimi’ne, bu teyide Türkiye’nin uyacağını ve bunun sürecin tekrarlanmasına yol açacağı şeklinde teyitte bulunduğunu yazan gazete Eide’nin, Navtex’in sona ereceği 6 Nisan’dan sonra ve KKTC’deki seçimlerden önce görüşmeler gerçekleştirme ihtimali konusunda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ağzını yokladığını belirtti.

Habere göre Anastasiadis, Eide’ye, 19 Nisan’dan önce bir görüşmeyle, seçimlere bu veya bir şekilde, müdahale ettiğinin addedilmesini istemediğini belirterek bu nedenle bunun mayıs ayında yapılmasına atıfta bulundu.

Gazete, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun ise “kamuoyu önündeki açıklamalarından ortaya çıktığı şekliyle, sürecin, her bir kimsenin anlayacağı nedenlerden dolayı, seçimlerden önce başlamasını uygun gördüğü” yorumunda bulundu.

Eide’nin, Türkiye’nin Navtex’i yenilemeyeceğine bağlı olarak, Kıbrıs sorununda iyi bir konjonktürün bulunduğunu düşündüğünü yazan gazete, Eide’nin ayrıca, doğal gaza ilişkin fiyatlarla uluslararası durum ve ENI-KOGAS’ın cesaret verici olmayan bulgularından dolayı iki tarafın müzakerelere geri dönmesi için de zaman çerçevesinin oluşturulduğunu düşündüğünü belirtirken bu düşüncesini, Anastasiadis’le gerçekleştirdiği görüşmede dile getirdiğini bildirdi.

Gazete aynı haberinde hükümetin, ENI’nin teknik nedenlere dayanan arasına ilişkin olarak enerji planlarını durdurmayacağını net bir şekilde dile getirdiğini yazdı.

Habere göre bir kaynak gazeteye yaptığı açıklamada enerji alanındaki, dün, bugün ve ileriki günlerdeki gelişmelerin, Eide’nin Ada’ya gelişine denk gelmiş olabileceğini, bunun da Hükümetin, enerji planlarını askıya almayacağını açıklaması için kendi mesajını verme fırsatını yarattığını söyledi.

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis ise yaptığı açıklamada, enerji planlarının normal bir şekilde devam edeceğini, bu gidişata yönelik olarak ileriki günlerde başka önemli kararların da açıklanacağını ifade etti.

Hristodulidis açıklamasında ayrıca Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın egemenlik haklarına mutlak şekilde saygı duyduğunu göstermesi gerektiğini savundu.

Hristodulidis, müzakerelere katılımlarının askıya alınması kararından önce var olan o dönemdeki koşulların yaratılması gerektiğini de belirtti.

Gazete BM’nin, gerçekleştirdiği görüşmelerden, sürecin, eylül ayında kaldığı yerden devam etmesini istediğini, buna eş zamanlı olarak görüşmelerin hızlandırılmasını da öngördüğünü belirtti.

Habere göre Anastasiadis’le yapılan görüşmede Anastasiadis, zaman takvimini kabul etmediğini ayrıca Barbaros gemisinin geri gelmesi durumunda müzakerelerin askıya alınacağını dile getirdi.

Politis gazetesi, Eide’nin, Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşmelerde yeni öneriler getirmediğinin görüldüğünü, müzakerelerin başlamasının beklendiği yöntemleri ele aldığını yazdı.

EIDE AÇIKLAMA

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Anastasiadis’le görüşmesinden sonra yaptığı açıklamalara yer verdiler.

Habere göre Eide, Navtex’in 6 Nisan’da sona ermesi ve enerji konusundaki gelişmeler nedeniyle Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin, yeniden başlamasına ilişkin yeni bir fırsat penceresi gördüğünü ifade etti.

Halkın, herhangi bir ilerleme olmadan zaman geçirilmesinin mümkün olmadığını anlaması gerektiğini, zira bu sorunun yıllardır çözülemediğini ifade eden Eide, bunun son fırsat olup olmadığını değerlendirmesinin istenmesi üzerine “çok fazla olmayacağını” söyledi.

Eide, sözlerinin devamında, müzakerelerin askıya alınmasına neden olan koşulların, kısa zaman içerisinde son bulacağı şeklinde artan bir hissiyatın bulunduğunu ifade etti.

Eide açıklamasında ayrıca ilerlememelerinin mümkün olmasından önce, bunun yapıldığının görülmesi gerektiğini ancak beklentilerin, mantıklı bir zaman içerisinde, sadece görüştüklerini değil, bu görüşmelerin hızlandırılmasının mümkün olup olmayacağını görecekleri bir ortama geri dönüleceği yönünde olduğunu söyledi.

Yaratılan krizin ardından bu ortama yatırım yapmaları şeklinde arzunun bulunduğu hissiyatının da var olduğunu söyleyen Eide, düşüncelerin netleştirilmesi ve göğüslenmesine yönelik, büyük konuların var olduğunun gösterilmesi için bazı zamanlarda krizlere yardımcı olunabileceğini belirtti.

Eide, müzakerelerin askıya alınması için neden yokken bir fırsatın da yaratılabileceğini ifade etti.

Enerji konusundaki bir soru üzerine Eide, fiyatların düşük olduğu doğal gaz piyasasındaki gelişmelere ve şimdiye kadarki bulguların özellikle umut verici olmamasına-ki buna yorum yapması kendisine bağlı değil- bağlı olarak, bunun, görüşmelere geri dönmeleri için kendilerine biraz zaman verdiğini belirtti.

EIDE TWEET ATTI

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, twitter hesabından, “Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin ilkbaharda başlaması yönünde iyimser” olduğu şeklinde mesaj attığını yazdılar.

Habere göre Eide, gerek Cumhurbaşkanı Eroğlu gerekse Anastasiadis ile iyi görüşmeler yaptığını ve müzakerelerin ilkbaharda başlayacağına ilişkin artan bir hissiyatının bulunduğunu ifade etti.

Eide “Eroğlu, Anastasiadis, Ergün ve Mavroyannis ile iyi görüşmeler. Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin ilkbaharda yeniden başlamasına ilişkin artan bir hissiyat var” ifadesini kullandı.

EIDE’NİN TEMASLARINA İLİŞKİN GAZETE BAŞLIKLARI

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin liderlerle gerçekleştirdiği görüşmeler ve yaptığı açıklamalar Rum basınında şu başlıklarla aktarıldı:

Alithia: “Mayıs’ın İlk 10 Gününde Müzakereler Yeniden Başlayacak”

Politis: “İyimserlikte Israr Ediyor-Eide Bugünkü Koşullarda Fırsat Penceresi Görüyor”

Simerini: “Mayısta Dönüş”

Haravgi: “Masaya Sunulan Öneriler Önemli-Eroğlu Müzakerelerin Üçüncü Aşamasından Bahsetti”