Birleşmiş Milletler’in (BM) yılsonuna kadar Kıbrıs sorununda daha iyi bir görüntü elde etmek için çalıştığı, ayrıca BM müzakere grubunun Güney Afrika’dan gelen yeni bir uzmanla güçlendirildiği iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi “Eide Çözüm Sahnesini Kuruyor” başlığı altında verdiği haberinde, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin “bugüne karşın yeterli ilerleme sağlanmamasına rağmen yılsonuna kadar uzlaşılar konusunda ‘daha iyi bir görünüm’ sağlanmasına çalıştığını” yazdı.

BM’nin, müzakerelerin sonsuza kadar devam edemeyeceği ve konunun Güney Kıbrıs’ta Mayıs 2016’da yapılacak seçimlere kadar çözülmesini istediğini iddia eden gazete, uzlaşılar konusunda daha net bir görüntü ortaya çıktığında ise Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs dışında da görüşme gerçekleştirmelerinin hedeflendiğini savundu.

Gazete, bu sebepten ötürü şu anda müzakerelerde görüş ayrılıklarının ele alınmasına ağırlık verildiğini, mülkiyet konusunda ise görüş ayrılıklarının ilkeler konusunda olmasından ötürü ilerleme sağlanamamasına karşın müzakerecilerin bir sonraki liderler görüşmesine malzeme hazırlamakla görevlendirildiklerini iddia etti.

Akıncı ve Anastasiadis’in son görüşmesinde “vatandaşlık” konusunda başka görüş ayrılıklarının da ortaya çıktığını ileri süren gazete, Rum tarafının, KKTC’nin, KKTC vatandaşlığı, dolayısıyla da sonrasında Kıbrıs Türk oluşturucu devletçiğinin vatandaşlığını alabilecek yaklaşık 40 bin kişiye “beyaz kimlik kartı” verme kararından rahatsız olduğunu öne sürdü.

Habere göre Anastasiadis bu konuyu son görüşmede gündeme getirdi.

GÜNEY AFRİKA KÖKENLİ ANAYASA UZMANI

Gazete, öte yandan Güney Afrika kökenli yeni bir anayasa uzmanının BM grubuna katıldığını ve hali hazırda müzakerelerde hazır bulunduğunu da belirtirken bu şahsın anayasa yazımında uzman olduğunu vurguladı.

Haberde ayrıca, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin, Kıbrıs sorununda “gerçeklerle bağdaşmayan bir verimlilik ortamı izlenimi yaratmaya çalıştığı” iddia edilirken, Eide’nin yaratmaya çalıştığı bu izlenime ABD gibi uluslararası faktörlerin de destek vermediği savunuldu.

Gazete, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Kıbrıs ziyaretini iptal etmesinin sebeplerinden birinin “ilerleme olmaması” olduğunu iddia ederek, Kerry’nin Aralık ayında adayı ziyaret ihtimalini açık bırakarak, şu anda gelmemeyi tercih ettiğini öne sürdü.

Mahi gazetesi de, yoğunlaştırılmış görüşmelerde mülkiyet ve özellikle mülkiyet kriterleri konusunda anlaşmazlıkların sürdüğünü, bu sebepten ötürü Akıncı ve Anastasiadis’in Perşembe günkü görüşmede diğer müzakere başlıklarına değinmeyi ve müzakerecilere ortak görüş belirleme imkanı tanımayı doğru bulduklarını iddia etti.

Haberde, liderlerin son görüşmede vatandaşlık konusunu ele aldıkları, Kıbrıs Türk tarafının 220 bin Kıbrıslı Türk sayısında ısrar ettiği öne sürüldü.