Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın İstanbul’a gitmesi ve BM Genel Sekreter Ban Ki-Moon’la görüşmesini bahane göstererek masadan kalkmasından sonra, Rum tarafının, 8 Haziran’da yeniden başlaması beklenen müzakereleri iki eksenli bir zemine oturtmaya çalışacağı haber verildi.

Alithia “Baskı Altındaki Akıncı ve Geri Adımları… Müzakereler Bu Hafta, Anastasiadis’in, Kıbrıs Sorununu Hiçbir Şeye Feda Etmeyeceği Teyidiyle Toparlanıyor”  başlık ve spotuyla manşete çektiği haberinde Rum tarafının müzakereleri oturtmaya çalışacağı zeminin iki ekseni bulunduğunu yazdı ve şöyle izah etti:

“Birinci eksen,  Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı’nın, tavrını sertleştirmesini isteyen ve ‘hiçbir taahhüt verme’ diyen Ankara’dan her ne baskı görürse görsün uzlaştıkları ve uzlaşacakları konusunda tutarlılığını korumaya ikna edilmesidir.

İkinci eksen ise bütün tarafların, müzakerelerdeki ilerlemeye ve dolayısıyla müzakerelerin anlaşmayla sonlanmasına dair muhtemel takvimle ilgili acele değerlendirme yapmaktan kaçınmasıdır.”

Haberde son haftalarda Kıbrıs sorununda yaşanan gerilim sırasında “Kıbrıs sorunu 2018 başkanlık seçimi nedeniyle dinamiğini mi kaybetti” sorusuna muhatap olan Anastaiadis’in “Benim en büyük hedefim milli sorunumuzun bu görev sürem içerisinde çözülmesidir. Ben başkanlık seçimleriyle değil sadece vatanın yeniden birleşmesiyle ilgileniyorum” cevabını verdiği belirtildi.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak Anastasiadis’i, İstanbul olayından önce dahi kaygılandıran şeyin, Davutoğlu’nun istifasının ardından “Ankara’nın tavrındaki sertleşme ve bu sertleşmenin Cumhurbaşkanı Akıncı’ya kadar uzanması olduğunu” iddia etti.

Akıncı’nın, iki federal devletçiğin sayısal nüfus denetimi gibi şu ana kadar uzlaşılmış addedilen konuları yeniden masaya getirdiğini belirten gazete, bu konuyu “tartışma kaldırmaz” gören Rum Yönetimi’nin bu durumu Akıncı’nın “gördüğünü” iddia ettiği “baskıya” bağladığına işaret etti.

“ANASTASİADİS AKINCI’YI MANEN GÜÇLENDİRMEKTE KARARLI”

Habere göre Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis bugün New York’ta başlayacağı temas turlarında Anastaiadis’in emriyle Rum tarafının pozisyonunu, uzlaşılmışlar veya karşılıklı anlayış sağlanan konulardaki “bu akrobasiden duyulan kaygıyı” açıkça ortaya koymak, BM ve Amerikalı yetkililerden “Akıncı’ya baskı yapmaktan vazgeçmesi için Ankara’ya baskı uygulamalarını” isteyecek.

Gazete “Anastasiadis ise muhatabını, ‘çözümü nihayetinde biz ikimiz bulacağız’a ikna etmek için manen güçlendirmekte kararlı görünüyor” ifadesinin altını çizdi.

KASULİDİS VE HRİSTODULİDİS ABD’DE KULİS FAALİYETİ YAPIYOR

Aynı gazete, “Kasulidis-Kerry Görüşmesi… Öncesinde BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la Görüşecek” başlıklı haberinde Andreas Mavroyannis’in BM Genel Kurulu’nun 71’inci dönem başkanlığı seçimlerine destek için ABD’ye giden Kasulidis’in 13 Haziran’da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Washington’da görüşeceğini haber verdi.

Haberde Kasulidis’in BM Genel Sekreteri Ban’la 8 Haziran’da, New York’taki BM Merkezi’nde görüşeceği ve Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’in BM Genel Sekreter Yardımcısı Edmond Mulet ve Jeffery Feltman’a ilettiği “İstanbul’daki gibi hareketlerden kaçınılsın,  müzakerelerdeki durumu herkes aynı okusun” mesajını Ban’a da ileteceği kaydedildi.

Habere göre Kasulidis-Kerry görüşmesinden önce de, ABD’de bulunan Hristodulidis’in de, ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa-Asya konuları müsteşarı Victoria Nuland, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcı Vekili Phil Kosnet,  ve Dışişleri Bakanlığı Avrupa Konuları Müdürü Mark Libby ile görüşmeleri yer alacak. Sözcü Hristodulidis, Amerikan-Yahudi Komitesi (lobisi) Dünya Forumu ve “Kıbrıs Mücadelesi Dünya Eşgüdüm Komitesi” (PSEKA) toplantısına katılmak üzere Washington’da olacak.

Gazete diplomatik bir kaynağın, Kasulidis ve Hristodulidis’in görüşecekleri muhataplarına tıpatıp aynı mesajları vereceğine dikkat çektiğini yazdı.

“SON İKİ BAŞLIĞI KIBRIS’TA MÜZAKERE EDELİM”

Gazete “Sağlam Temelde Diyalog” başlıklı haberinde ise Anastasiadis’in Sözcü Nikos Hristodulidis ve Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile ABD’ye ve BM’ye gönderdiği mesajları şöyle aktardı:

“Anastaiadis BM’nin, Kıbrıs sorunundaki bugünkü durumun herkes tarafından aynı şekilde okunmasını açıkça anlamasını istiyor. Hatırı sayılır bir ilerleme kaydedildiğini ancak görüşülmekte olan 4 başlıkta zorluklar da anlaşmazlıklar da olduğuna ve işaret ediyor. Zorlukların ve anlaşmazlıkların gizlenmemesi gerektiğine, gizlenmesi halinde göğüslenemeyeceklerine vurgu yapıyor.

Anastasiadis Kıbrıs müzakere prosedürünün özün bir kısmı olduğunu vurguluyor ve müdahiller olarak 2004’teki hatadan ders alması gerektiğini vurguluyor. Mesajında, ‘4 başlığın bütün yönlerine dair müzakereyi tamamladıktan sonra anlaşmazlıkları daraltalım ve daha da yakınlaşma umuduyla, diğer iki başlığı da Kıbrıs’ta müzakere edelim ve nihai aşamaya ilerlemeye çalışalım’ ifadesini kullandı.”

“BIDEN KASIM 2016’DAN SONRA BEYAZ SARAY’DA OLMAYACAK”

Politis haberi “Önce Ban Sonra Kerry… ABD Seçimleri Kıbrıs Sorunu İçin Takvim” başlığıyla, özetle şöyle aktardı:

“Amerikan hükümeti Kıbrıs müzakere prosedürünün ilerlemesini ve liderlerin 2016 içinde çözüm arzusunun gerçekleşmesini arzu ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ABD’de yaşayan soydaşlarımızın liderlerine defalarca, Kıbrıs sorunuyla şahsen ilgilenmekte olan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Kasım 2016’dan sonra Beyaz Saray’da olmayacağına dikkat çekti.

Ancak Helen Amerikan cemaati lider unsurları gazetemize,  Amerikan hükümet yetkilileri ile PSEKA toplantısı çerçevesinde yapılacak görüşmelerde, 2016 Kasımı’na kadar anlaşma gibi mesnetsiz öngörülere son verip dikkatlerini ve baskılarını Türkiye’ye yöneltmeleri vurgulanacak.”