Yunanistan’ın SYRIZA partisinden bir heyetin, bazı siyasi partilerle temaslarda bulunmak üzere Güney Kıbrıs’a gittiği bildirildi.

Alithia gazetesi, SYRIZA heyetinin dün, AKEL’le yaptığı görüşmede, Kıbrıs sorununun çözümü ve Güney Kıbrıs-Yunanistan ilişkileriyle ilgili konularda görüş birliğine varıldığını yazdı.

Habere göre SYRIZA Başkanı Panos Rigas, iki partinin, Kıbrıs sorunu müzakerelerinin hemen başlaması ve Kıbrıs Türk ve Rum tarafının, bu bağlamda adım atması gerektiği konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

Rigas, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi” (MEB) içerisinde “şiddet tehdidi” ile engellemelerde bulunarak, uluslararası meşruiyeti, uluslararası hukuk düzenini, Deniz Hukuku Sözleşmesi’ni ve AB’nin temel ilkelerini ihlal ettiğini savundu.

Ülkenin hidrokarbon yataklarından oluşan doğal zenginliğinin, Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasıyla birlikte bölüşülmesi gerektiğini ifade eden Rigas, Kıbrıs’ın enerji zenginliğinin çözüm için engel değil teşvik olması gerektiğini vurguladı.

AKEL Politbüro üyesi Hristos Hristofidis ise SYRIZA ile görüş birliğine varılmasının önemine işaret ederek, gerek Güney Kıbrıs’ın “MEB”inde, gerekse Ege’deki “Türk tahriklerinin” sona ermesi gerektiğini iddia etti.

Hristofidis, “Türk tahriklerinin” sona ermesinin, müzakerelerin yeniden başlaması için gereken önkoşulu oluşturabileceğini söyledi.

Gazete, SYRIZA heyetinin dün DİSİ’yi de ziyaret ettiğini ve DİSİ Meclis Grup Sözcüsü Nikos Tornaridis ile görüştüğünü yazdı.

Habere göre görüşmede, iki partinin “Türk saldırganlığına” karşı ittifaklarını güçlendirmeleri gerektiği konusunda uzlaşıya varıldı.

Gazete, Tornaridis’in görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, DİSİ’nin her daim, hangi partiden gelirse gelsin Yunan hükümetini desteklediğini ve Kıbrıs sorununun, yalnızca müzakereler ve Guterres çerçevesi içerisinde çözülebileceğini söylediğini yazdı.

Haberde, SYRIZA’nın diğer partilerle de görüştüğü ifade edilirken, bu görüşmelere ilişkin detay verilmedi.