Fileleftheros “Müzakerelerin Yeniden Başlaması Uzak” başlıklı haberinde Rum Sözcü’nün, Avrupa Konseyi sonuç bildirgesini ve bildirgede Türkiye’ye yapılan telkinleri yorumlarken, Rum Yönetiminin, Türkiye’ye uygun zamanda güçlü mesajlar göndermek için elinde iyi silahlar bulunduğunu savunduğunu yazdı.

Habere göre Rum Yönetiminin, Aralık ayında Türkiye konusundaki görüşmeler çerçevesinde gelişmelere göre hareket edeceğini söyleyen Hristodulidis “Türkiye’nin doğru mesajlar alması için başka istikametlerde de çalışıyoruz. Türkiye’nin diplomatik ve siyasi bedel hissetmesi için çeşitli düzeylerdeki çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

BM’nin tavrını da değerlendiren Hristodulidis “BM müzakerelerin yeniden başlamasını istiyorsa, dondurulmasından sorumlu olan unsura (gazeteye göre Ankara’yı kastetti) yönelmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.

Hristodulidis Rum muhalefetine de seslenerek “ülkemizin karşı karşıya bulunduğu meydan okumalar kendi aramızda çatışmalar için uygun değildir” dedi.

AKEL’in Avrupa Konseyi zirve sonuç bildirgesinde değerlendirilmesi gereken unsurlar bulunduğunu ancak Türkiye’ye yönelik kesin bir kınama ifadesi bulunmadığını vurguladığını yazan gazeteye göre EURO.KO zirveden çıkan sonucu  bu şartlar altında tatmin edici diye niteledi ve Rum tarafının  Türkiye’ye yönelik faaliyetlerini diplomatik, hukuki ve siyasi düzeyde tırmandırması gerektiğini savundu.

Vatandaşlar İttifakı ise kritik zamanlar geçirildiğine işaret ederek böyle zamanlarda küçük partizan çıkarların düşünülmemesi gerektiğini, zirve kararlarının da doğru istikamette olduğunu açıkladı.

“MÜZAKERELERE GERİ DÖNMEK İSTİYORUZ, YETER Kİ DOĞRU ŞARTLAR HASIL OLSUN”

Alithia “Hükümet... ‘Türkiye’ye Karşı Hazır Yeni Tedbirlerimiz de Var” başlıklı haberinde Rum Sözcü Hristodulidis’in dün “Müzakerelere geri dönmek de istiyoruz, yeter ki doğru şartlar hasıl olsun” dediğini vurguladı.

Gazeteye göre Hristodulidis Avrupa Konseyi Zirve sonuç bildirgesini yorumladığı dünkü açıklamasında Rum Yönetiminin elinde, duruma göre Türkiye’ye karşı kullanacağı başka yeni tedbirler de olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini sürdürmesi halinde hangi tedbirlerin uygulanacağı sorusuna cevap vermekten kaçınan Hristodulidis, “açıklarsak Türkiye vereceğimiz tepkiye hazırlanır. Türkiye’ye diplomatik ve siyasi bedel ödetme hedefini taşıyan tedbirlerimiz sürpriz olacak” dedi.. 

Rum Meclisi ve EDEK Başkanı Yannakis Omiru da Avrupa Konseyi zirve sonuçlarının Türkiye’ye mesaj verdiğini ancak, “üyelik müzakerelerine son verilebileceği şeklinde, daha güçlü olabileceğini” söyledi.