Fileleftheros gazetesi liderler arasında dün gerçekleştirilen görüşmenin, Akıncı’nın baldızının vefatı nedeniyle kısa sürdüğünü yazdı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, çözümün ertesi günü konularının ele alınmasında ısrar ettiğini yazan gazete Anastasiadis’in boşlukların ve yapıcı belirsizliklerin olmaması, her şeyin çalışmaya hazır olması gerektiği konusunda ısrarlı olduğunu belirtti.

İzlenilecek metodoloji konusunda ise ele alınan, üzerinde anlaşmazlık bulunun ve ele alınmasına devam edilen konularla birlikte bir listenin yapılmasına karar verildiğini yazan gazete bugüne kadar ele alınmayan konuların da görüşülmesinin karara bağlandığını belirtti.

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, görüşme sonrasında döndüğü Başkanlık binasında yaptığı açıklamada, öze ilişkin bir görüşmenin yapılıp yapılmadığı şeklindeki bir soru üzerine, “bugün, öze ilişkin bir görüşme yapılmadığını, aşılması gereken önemli belirsizliklerin olduğu, daha yoğun ele alınması gereken konuların bulunduğu konusunda uzlaşmaya vardıklarını” ifade etti.

Bazı başlıklara öncelik verip vermeyeceği şeklindeki soru üzerine Anastasiadis “hayır” yanıtını verdi.

Anastasiadis, genel bir bakışın yapılacağını, mevcut anlaşmazlıkların yeniden inceleneceğini, mesafenin azaltılması ve görüş birliklerinin sağlanması için çaba sarf edileceğini söyledi.

Politis gazetesi “Görüşmeler 8 ve 26 Şubat’ta-Dün Prosedüre İlişkin” başlıklı haberinde liderler arasındaki müzakere haberine yer verdi.

Liderlerin, dün Ocak ayı kapsamındaki son görüşmelerini gerçekleştirdiğini yazan gazete liderler arasındaki Şubat ayındaki görüşmelerin 8( saat 10:00)  ve 26’sında (saat 18:00)  gerçekleştirileceğini belirtti.

Gazete tüm müdahil tarafların müzakerelerin yoğunlaştırmasından bahsederken liderlerin, Şubat ayında sadece iki kez bir araya geleceği şeklindeki bir kaynağın değerlendirmesine dayanarak, Kıbrıslı Türk müzakereci Özdil Nami ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in Şubat ayı ortasında, AB normları ve çözüm çerçevesinde bunun uygulanması konusunda temaslarda bulunmak için Brüksel’e gideceğini yazdı.

Gazete dünkü görüşmede daha çok prosedüre dair konuların, metodoloji ve müzakerenin sonraki adımlarının  ele alındığını belirtti.

Anastasiadis’in, Başkanlık binasına dönüşünde yaptığı açıklamada, bir sonuca varılması durumunda ilk günden itibaren uygulanması gereken konulardan bahsettiğini belirten gazete, elde ettiği bilgilere dayanarak bunlar arasında, kapalı Maraş bölgesi ve ara bölgenin yer aldığı, çözümün hemen ertesinde Kıbrıs Rum tarafına geçmesi mümkün olan toprakların iadesinin bulunduğunu yazdı.

AVRUPA KOMİSYONU’NDAN NUFFEL GRUBUNUN DESTEKLENMESİ İÇİN İSTİHDAM

Fileleftheros gazetesi Avrupa Komisyonu Başkanı’nın Kıbrıs’taki BM Barış Gücü nezdindeki özel temsilcisi Van Nuffel grubunun desteklenmesi amacıyla iki münhal açtığını yazdı.

Gazete Avrupa Komisyonu’nun 2016 yılı içerisinde çözüm öngördüğünü, bir yandan Nuffel’in desteklenmesine yönelik olarak genel müdürlüklerin müdahil olmasına diğer yandan da Nufel’in teknokratlarla desteklenmesine karar verdiğini belirtti.

Avrupa Komisyonu’nun bu çerçevede, kurulan iki toplumlu ad hoc komite çerçevesinde Kıbrıs Türk toplumunun AB normlarına ilişkin olarak hazırlanması için destekleyici olarak faaliyet gösterecek iki teknokrat (administrators) için münhal açtığını belirten gazete Nuffel’in tüm genel müdürlükler tarafından desteklenmesine geçtiğimiz Ekim ayında karar verildiğini yazdı.