Fileleftheros gazetesi,  “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü veya dağılmasına” ilişkin tartışmalar konusunda, Avrupa Komisyonu’ndan bazı kaynakların görüşlerine yer verdi.

Fileleftheros gazetesi, “Komisyon: Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Dönüşümü veya Dağılmasına İlişkin Kahin-Fileleftheros Brüksel’in Tezini İfşa Etti-Çözüm İçin Brüksel’den Bir Temel Koşul” başlıklı haberinde, Avrupa Komisyonu’nun, Kıbrıs Türk tarafı-Rum tarafı arasındaki “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü veya dağılımı” şeklindeki tartışmasında “güvenlik mesafelerini” koruduğunu yazdı.

Gazete Avrupa Komisyonu’ndan isminin açıklanmasını istemeyen bazı kaynakların gazeteye konuyla alakalı açıklamalarda bulunduğunu ve bu kaynakların, arka planda partenojenez ile, Ortak Açıklama’nın (11 Şubat 2014 Eroğlu-Anastasiadis) yarattığı puslu manzarayı, diplomatik bir ustalıkla muhafaza ederek, konu hakkında “kahin bir tutum” sergilediklerini belirtti.

Habere göre aynı kaynaklar, Avrupa Komisyonu’nun “yeniden birleşik bir Kıbrıs’ın AB’nin ve Euro bölgesinin tam üyesi olacağı” şeklinde tek bir koşul ortaya koyduğunu ifade etti.

Kıbrıs’taki çözüme ilişkin müzakereler gelişim halinde iken Komisyon’un, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü-devam etmesini”(Kıbrıs Rum tezi), ya da iki kurucu devletten doğacak yeni bir yapının kurulmasını(Kıbrıs Türk tezi), destekleyip desteklemediği şeklindeki bir soruya karşılık Avrupa Komisyonu kaynakları, “Yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ın, AB ve Euro bölgesinin tam üyesi olacağını, Komisyon’un, BM himayesinde olan ve iki tarafın müzakere ettiği çerçeveye mutlak saygı duyduğu” şeklinde yanıt verdi.

Gazete bu yanıttan üç sonucun çıkarılmasının mümkün olduğunu, bunlardan birincisinin, Brüksel’in, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşüm veya dağılması” tartışmalarından uzak olduğu, ikincisinin, Komisyon’un, çözüm çerçevesinin şekillenmesine müdahil olmadığı, sonuçla meşgul olduğu, üçüncüsünün ise yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ın AB ve Euro bölgesi tam üyesi olacağı, bunun da Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in ortaya koyduğu temel koşulu teşkil ettiğini yazdı.

Gazete aynı haberinin içerisinde Güney Kıbrıs’ın Avrupa düzeyindeki tezlerinin erozyona uğratılmasında, Kıbrıs Türk müzakereci Özdil Nami ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in Brüksel’e gerçekleştirdikleri “tarihi ortak ziyaretle” zirveye sahip olduğunu belirtti.

Nami ve Mavroyannis’in Brüksel ziyaretinin, sözde “resmi devlet Kıbrıs Cumhuriyeti’ni”, çözüm olmadan önce yerini, iki topluma bıraktığı imajını doğurduğunu belirten gazete, bu durumun KKTC tarafından değerlendirildiğini ve iki müzakerecinin tarihi ortak ziyaret gerçekleştirildiği sırada, arka planda “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dağılmasının” bulunduğu bir açıklama yayımladığını yazdı.

JUNCKER’İN KARARININ ARDINDA AVRUPA KOMİSYONU’NUN ÇÖZÜM SÜRECİNE AKTİF MÜDAHİLİYETİ

Kathimerini gazetesi yukarıdaki başlıkla verdiği haberde, Avrupa Komisyonu Kıbrıs Türk Masası (Task Force for the Turkish Cypriot Community) doğrudan AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis’in sorumluluğu altına alınmasına ilişkin kararın akasında, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in Kıbrıs sorunun çözümüne aktif bir şekilde müdahil olmasının bulunduğunu yazdı.

Avrupa Komisyonu’nun aldığı kararla, Kıbrıs Türk Toplumuna yönelik AB Mali Yardım Programı’nın uygulanması ve Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine hazırlanmasına yardımcı olması amacıyla oluşturulan masanın Yapısal Reform Destek Hizmetleri Genel Sekretaryası’na (SRSS-Structural Reform Support Service) devrettiğini anımsatan gazete SRSS’in, “Komisyonu’nun Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi sürecinin kolaylaştırılması çalışmalarının” koordinasyonunu sağlamayı hedeflediğini de belirtti.

Gazete Juncker’in, müzakerenin zorluğunun farkında olduğunu aynı zamanda bahar ayında, çözüme ilişkin öngörülerin de aşırı iyimser olduğunu bilmesiyle, kendisinin şahsen direkt müdahil olması gerektiğini de anladığını yazdı.