Fileleftheros haberi “ABD-İngiltere’den Kaba İşletme... Sahte Devletin Yükseltilmesini ‘Çözüme İlgi’ Gibi Gösteriyorlar... Dışişleri Bakanlığı, Foreign Office’e,  Girişimlerine Kulak Asılmadığını Hatırlatarak Cevap Veriyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete, ¬Dışişleri Bakanı Nami’nin Londra’da iki İngiliz bakanla görüştüğünü ve Washington temaslarının ise kesinleşmediğini hatırlattığı haberinde, her iki hükümetin de (ABD ve İngiltere) Güney Kıbrıs’taki büyükelçiliklerinin tavsiyelerini benimsiyor göründüğünü ancak verdikleri izahatın, bu tür faaliyetlerin sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni küçümsediği ve kendisine çelme oluşturduğunu düşünen Rum yönetimini tatmin etmediğini vurguladı.

Rum yönetiminin, Nami’nin Londra ziyareti öncesinde gerek İngiltere Dışişleri Bakanlığı, gerek İngiliz Yüksek Komiserliği nezdinde sert girişimlerde bulunduğunu belirten gazete özetle şunları yazdı:

“Ancak bu girişimler sonuç vermedi. Londra sahte devletin yetkilisiyle temas etmekte kararlı göründü. Hükümetin üst düzey yetkilileri Nami ile görüşmek istedi ve görüştü. Amerikalılar nezdinde de girişimlerde bulunuluyor.

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI “GÖRÜŞMEYİ ÖZEL, NAMİ-LIDINGTON’U DA NERDEYSE ARKADAŞ GÖSTERMEYE ÇALIŞTI”

“İngiltere Dışişleri Bakanlığı (Foreign Office) ve buradaki büyükelçilik temsilcisinin açıklaması, oyunu kabalaştırdıklarını gösteriyor. 

İngiltere Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Avrupa Bakanı David Lidington, Özdil Nami ile Londra’da yaptığı görüşmeyle ilgili KİPE’ye yaptığı açıklamada, “Tutumumuz değişmedi. Sözde ‘Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımıyoruz. Dolayısıyla Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetinin üyelerinden başka kimsenin ‘bakanlık’ sıfatını tanımıyoruz” dedi. Görüşmeyi ‘özel görüşme’ ve neredeyse ‘Lidington ve Nami’yi arkadaş’ göstermeye çalıştı.

NAMİ’NİN LONDRA ZİYARET PROGRAMINA İNGİLİZ YÜKSEK KOMİSERLİĞİ YARDIMCI OLDU

Aşikârdır ki İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Türk tarafının, Nami’nin Londra’daki temaslarını sahte dışişleri bakanlığı web sitesi aracılığıyla yayınladığı konusunda bilgilendirilmedi. İngilizler, Nami’nin kendi inisiyatifiyle Londra’da bulunduğunu ve Lidington’la görüşmek istediğini; görüşmenin İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nda değil parlamentonun başka bir odasında gerçekleştiğini söylüyor. Edindiğimiz bilgiler, Nami’nin Londra ziyareti programına İngiltere’nin buradaki büyükelçiliğinin yardımcı olduğu yolunda.

RUM DIŞİŞLERİ “YAPTIĞIMIZ SERT GİRİŞİMLERE KULAK ASMADINIZ”

Dışişleri Bakanlığı, İngiltere Dışişleri Bakanlığı açıklamasını cevabında, ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin çeşitli düzeylerde yaptığı sert girişimlere Londra tarafından kulak asılmadı’ hatırlatması yaptı.

Rum Yönetimi Dışişleri Bakanlığı, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın cevabının ve Lefkoşa’daki İngiliz Yüksek Komiserliği’nin ‘sahte devletin’ tanınmadığı izahatının ‘tatmin edici görülemeyeceğini’ vurgulayarak, ‘sahte devletin Londra tarafından tanınmamasının İngiliz çıkarlarına da hizmet ettiğini’ belirtti.

“NAMİ’YE BASAMAK SAĞLANDI VE KENDİSİNİ DIŞİŞLERİ BAKANI OLARAK LANSE ETMESİNE MÜSAADE EDİLDİ”

Londra’nın hedefinin her iki toplumla da temaslarını idame ettirmek olduğu şeklindeki İngiliz argümanına da karşı çıkan Rum Dışişleri Bakanlığı, ‘Nami’ye basamak sağlayarak suçlama oyununa girişmesine ve kendisini üst düzey temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı olarak lanse etmesine müsaade edildiğini’ hatırlattı.

Nami’nin, Avrupa Parlamentosu Başkanı ile görüşmek üzere Brüksel’i ziyareti AB’nin inisiyatifiyle iptal edildi.”

Politis “Diplomatik Zıtlaşmalar... Sahte Devletin Tanınmaması Dışişleri Bakanlığı’na Yetmiyor” başlıklı haberinde, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın, KKTC’yi ve Nami’nin Dışişleri Bakanlığı’nı tanımadığını; ABD’nin ise Özdil Nami’nin beklenmekte olan ABD ziyaretini, iki toplum üyelerini müzakerelere dâhil etme çabası olarak gösterdiğini yazdı. Gazete,Rum Dışişleri Bakanlığı’nın sert üslupla kaleme alınmış açıklamasına da yer verdi.

Haravgi ise haberi “Nami-Lidington Görüşmesi Özel” başlığını kullandı.