Fileleftheros ve diğer gazeteler, Rum hükümetinin Nami’nin temasları sebebiyle İngiltere ve ABD nezdinde girişim başlattığı, her iki ülkenin dışişleri bakanlıkları ve Güney Kıbrıs büyükelçiliklerine sert uyarı mesajı gönderdiğini yazdılar.

Fileleftheros gazetesi, “Düzey Yükseltme Hareketlerinden Hoşnutsuzluk – Lefkoşa’dan Nami İçin Anglo-Amerikanlara İlk Uyarı Atışı” başlıkları altında verdiği haberinde, Rum hükümet sözcüsü Nikos Hristodulidis’in dün konuya ilişkin açıklamasına yer verdi.

Habere göre Hristodulidis, KKTC yetkililerinin KKTC’nin düzeyini yükseltecek her türlü temasının en güçlü şekilde kınandığını belirterek bu tür temasların, bunları kolaylaştıran devletlerle olan ilişkilerinde sorun yaratma ihtimalinin bulunduğu mesajını verdi.

Rum siyasi partilerinin, Nami’nin temasları ve benzerlerinin, 11 Şubat tarihli ortak açıklamanın sonucu oldukları yönündeki eleştirilerini de yanıtlayan Hristodulidis, yanlış politik kararlar alan bazı kesimlerin, Ortak Açıklamaya ilişkin Türk tarafının dahi ifade etmeye cesaret edemediği yorumlarda bulunduklarını söylemekle yetindi.

KASULİDİS KIBRIS TÜRK TARAFINI ÇIKMAZI HAZIRLAMAKLA SUÇLADI

Gazete haberinin devamında, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in de dün yaptığı açıklamada, Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının “Kıbrıs sorununda çıkmazın hazırlığını yaptığı” değerlendirmesinde bulunduğunu yazdı.

Habere göre Kasulidis, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan “iyi niyet göstereceği taahhüdünü aldıklarını iddia edenlerin Ankara’dan, çözüm mü istediği yoksa sahte devletin düzeyini yükseltmek amacıyla B Planı’nı mı ileri götürdüğünü netleştirmesini istemeleri gerektiğini” de savundu.

İNGİLİZ YÜKSEK KOMİSERLİĞİ: “TEMASLAR KİŞİSEL NİTELİKLİ”

Politis gazetesi ise konuya ilişkin haberini: “Düzey Yükseltme Korkusu” başlığı altında verdi ve İngiliz Yüksek Komiserliği sözcüsünün gazeteye yaptığı açıklamada, Nami’nin İngiltere’deki temaslarının “kişisel nitelik” taşıdığını söylediğini yazdı.

Habere göre Sözcü, İngiliz Hükümetine göre, İngiltere Adalet Bakanı Simon Hughes ve AB İşlerinden Sorumlu Bakanı David Lidington’un Nami’yle gerçekleştirdikleri temasların “bizzat kendilerinin, Avam Kamarası üyeleri olarak kişisel girişimleri sonrasında gerçekleşen özel görüşmeler olduğunu” ifade etti.

RUM SİYASİ PARTİLERİ TEPKİLİ

Gazete, Nami’nin temaslarının Rum siyasi partilerince de tepkiyle karşılandığını ve Rum hükümetini zora soktuğu yorumunda bulunarak, siyasi parti yetkililerinin açıklamalarını da yansıttı.

Habere göre, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs politikasını, Çin, Rusya ve Fransa gibi geleneksel destekçilerini dışarıda bırakarak ABD ve İngiltere’ye dayandırdığını, bunun da tam bir başarısızlık olduğunun, bu ilkelerin yetkililerinin Nami’yle görüşmelerinden anlaşıldığını ifade etti.

Papadopulos, Nami’nin temaslarının iptalinin sağlanması için girişim başlatması yönünde Rum hükümetine çağrıda bulundu.

Gazete, KS EDEK, EURO.KO, Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ve Vatandaşlar İttifakı Hareketi’nin de yaptıkları açıklamalarda ABD ve İngiltere’nin Güney Kıbrıs karşıtı politikalarından ve  Türkiye’nin KKTC’nin düzeyini yükseltme çabalarından söz ederek Rum hükümetinden yoğun girişimde bulunmasını talep ettiklerini yazdı.