Türkiye’nin Barbaros Hayreddin Paşa gemisini bölgede tutması, Ege’de de faaliyette bulunması ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Kıbrıs sorunu ile doğalgazı bağdaştıran açıklamalarının, Rum ve Yunan hükümetleri için bir gerilim ve baskı bulmacası oluşturduğu bildirildi.

Fileleftheros “Barbaros İçin Prize Takılı... Gemi Hafta İtibarıyla Seyre Çıkıyor, Dün Atina’da Dışişleri ve Savunma Bakanları Toplantı Yaptı... Diplomasi: Eide Siyasi Partileri Birleştirdi” başlık ve spotlarıyla manşete çıkardığı haberinde Rum ve Yunan hükümetlerinin, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Ege’de bundan sonra yapacağı faaliyetleri “prize takılmış şekilde” beklediğine işaret etti.

Haberde, KKTC kaynaklarının Barbaros Hayreddin Paşa’nın Pazartesi gününden itibaren yeni bir araştırma turuna başlama ihtimalinden söz ettiği; Türkiye’nin de denizaltı tatbikatı icra etmek üzere Meis Adası yakınındaki bölgeyi 12 Ocak’tan 12 Şubat’a kadar kapattığı ve Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin de Meis bölgesine intikal etme ihtimali bulunduğuna işaret edildi.

ATİNA’DA BAKANLAR VE KUVVET KOMUTANLARIYLA TOPLANTI

Habere göre, Türkiye’nin Meis yakınlarını kapatması ve Ege’deki “ihlal artışı” gibi faaliyetleri  Yunanistan’da tehlike çanlarının çalmasına neden oldu.  Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nda dün yapılan toplantıda, Güneydoğu Akdeniz ve Ege’deki gelişmeler masaya yatırıldı. Toplantıya Dışişleri ve Milli Savunma Bakanları ve kuvvet komutanları katıldı.

Rum tarafı ise Türkiye’nin bundan sonra atacağı adımı, özellikle de Barbaros’la ilgili olacakları bekliyor. Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis Pazartesi günü siyasi parti başkanları ile durum değerlendirmesi yapacak.

TRODOS’TAKİ TOPLANTI HAVA ŞARTLARI NEDENİYLE PAZARTESİYE ERTELENDİ

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yoğun kar yağışı nedeniyle ertelediği Trodos’taki başkanlık konutunda yapılması planlanan Siyasi Parti Başkanları Konseyi’nin dünkü toplantısının, Pazartesi günü saat 11.30’da, Lefkoşa’daki Rum Başkanlık Köşkü’nde yapılacağı açıklandı.

Politis, bu haberi “Toplantı Ertelendi... Havadan Korktular” başlığıyla okurlarına aktardı.

EIDE’NİN SÖZLERİ RAHATSIZ ETTİ

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin “Cyprus Weekly” isimli İngilizce sözlü Rum gazetesine yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ta hidrokarbon bulunmasını Kıbrıs sorunuyla ilişkilendirdiği ve bu ilişkinin kesilemeyeceği açıklamasının, hem Rum Yönetimi’ni, hem de siyasi partileri rahatsız ettiği belirtildi.

Fileleftheros, Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in Espen Barth Eide’nin açıklamasını Rum Haber Ajansı’na değerlendirdi.
 
Eide’nin görüşüne katılmadığını belirten Hristodulidis, şunları söyledi:

“BM’NİN KIBRIS SORUNU İLE DOĞALGAZI BAĞDAŞTIRILMASINI İSTEME YETKİSİ YOKTUR”

“Bize göre Kıbrıs sorunu ve hidrokarbonlar arasındaki tek bağlantı, Türkiye ve Kıbrıslı Türkler açısından Kıbrıs sorununun en kısa sürede çözümü için güçlü bir teşvik olduğudur. Türkiye müzakerelerin yeniden başlamasına olanak tanımayacağını bile bile Navtex’i yinelerse, uluslararası topluma olumsuz bir mesaj vermiş olacak. BM’nin Kıbrıs sorunu ile doğalgazın bağdaştırılmasını isteme yetkisi yoktur” 

“SİYASİ PARTİLER ATEŞ PÜSKÜRÜYOR”

Gazete, Espen Barth Eide’nin söyleminin, doğalgazın Kıbrıs müzakerelerinde görüşülmesi tezini yeniden perde önüne taşıdığını ve Doğu Akdeniz’deki krizin, meselenin toplumlararası diyalogda ele alınmasıyla giderilebileceğini düşünenlerin işini kolaylaştırdığını kaydetti.

Fileleftheros, Rum siyasi partilerinin de “Cyprus Weekly”ye yaptığı açıklama nedeniyle Eide’ye ateş püskürdüğünü haber verdi.

Gazeteye göre, AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis, Eide’nin, doğal kaynaklarla ilgili kararların “Kıbrıs Rum tarafının değil uluslararasında tanınmış bir devlet tarafından alındığını” bir kez daha görmezden geldiğini söyledi. Lukaidis, “Uluslararası Hukuk’un koruyucusu olan bir örgütün temsilcisinin tavrı bizi şaşırttı” ifadesini kullandı.

EDEK Başkanı Yannakis Omiru, Eide’nin hidrokarbonların Kıbrıs sorunuyla ilişkili olduğu söylemini “kabul edilemez” buldu. Eide’nin açıklamasının, Güvenlik Konseyi’nin, “egemenlik hakkına sahip olan ve bunu kullanan tek ve bir Kıbrıs hükümeti” öngören emir-yetkisi ile çeliştiğini de iddia etti.  

Eide’nin, hellim konusunda yaptığını, doğalgazda da yaptığını ve Türkiye’nin değişmez tezlerini ortaya koyduğunu savunan EURO.KO  Başkan Vekili Mihalis Yorgallas, “Eide, Kıbrıs sorunuyla ilgili yetkisinin dışına çıktı ve Kıbrıs sorununun kâr payı ve ticari yüzdeler anlaşmazlığı değil istila ve işgal sorunu olduğunu görmezden geldi” iddiasında bulundu.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi, yeni açıklamasından rahatsızlık duyduğunu vurguladığı Eide için “hidrokarbonların değerlendirilmesine, Kıbrıs sorununun bir parçası olarak yaklaştı ve böylece Türklerin taleplerine hizmet etti” ifadesini kullandı.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve hükümetini, Eide’ye, BM’ye ve malum başkentlere sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarının müzakere konusu olmadığını ve tartışma konusu yapılmasını kabul etmeyeceklerini” açıkça söylemeye çağırdı.

RUM YÖNETİMİ’NİN TEK BİLGİ KAYNAĞI KIBRIS TÜRK BASINI

Politis “Barbaros... Zorunlu Beklemede” başlıklı haberinde, Barbaros için 5 Ocak itibarıyla yürürlüğe girecek yeni Navtex’le ilgili Kıbrıs Türk basınına yansıyandan başka resmi bir bilgisi olmayan Rum Yönetimi’nin, Ankara’nın bir sonraki hareketini beklemekte olduğunu yazdı.

Gazete, Rum Sözcü Hristodulidis’in Kıbrıs Türk basınındaki haber üzerine dün yaptığı açıklamayı şöyle aktardı:

“Türkiye yeni bir yasadışı Navtex yayımlarsa, endişe verici bir gelişme söz konusu olacak. Böyle bir senaryoda müzakerelerin yeniden başlaması perspektifleri hiç de cesaret verici olmayacak. Kıbrıs gazetesinin önceki günkü, Yenidüzen gazetesinin de dünkü yayınından başka bir bilgimiz yok.  Hükümet durumu izliyor ve gelişmelere göre karar alacak. Türkiye, müzakerelerin yeniden başlamasına olanak tanımayacağını bile bile böyle bir harekette bulunursa maalesef uluslararası topluma müzakerelerin yeniden başlaması ihtimaliyle ilgili olumsuz mesaj verir.”

Gazete, Hristodulidis ve Rum siyasi partilerinin BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin hidrokarbonları Kıbrıs sorunuyla ilişkilendirdiği açıklamasına tepki açıklamalarına yer verdi.

Alithia, haberi şu başlık ve spotlarla aktardı: “Türk Navtex’inin Yenileneceği Bilgileri... Hükümetin Yorumu: ‘Böyle Bir Hareket Uluslararası Topluma, Müzakerelerin Yeniden Başlaması İhtimaliyle İlgili Olumsuz Mesaj Verir’... Başkan Anastasiadis’in Dün Trodos’taki Başkanlık Konutu’nda Düzenleyeceği Siyasi Parti Başkanları Toplantısı Hava Şartları Nedeniyle Pazartesi’ne Ertelendi” ve “Eide Kıbrıs Sorunu İle Hidrokarbonları Bağdaştırıyor... Nikos Hristodulidis: Var Olan Tek Bağlantı, Türkiye ve Kıbrıslı Türkler İçin Kıbrıs Sorununun Çözümü Açısından Güçlü Teşvik Olmasıdır”

Haravgi de haberi, “Eide’ye Pür Ateş... Kıbrıs Sorunundaki Gelişmelerin Görüşülmesi İçin Pazartesi Günü Başkan-Siyasi Partiler Toplantısı” başlığı altında toparladı.