Türkiye’nin yayımladığı ve 6 Nisan tarihinde sona erecek olan NAVTEX’in, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinde olduğu iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi “NAVTEX Tayyip’in Elinde- Erdoğan, Davutoğlu-Sinirlioğlu’nun Verdiği Teyitleri Havaya Uçurmaya Hazır” başlıklı haberinde, BM ve arabulucuların, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak Ankara ile iletişimi sürdürdüğünü, aldıkları teyitler temelinde, müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin olarak senaryo oluşturduklarını yazdı.

Gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, gerek uluslararası unsurun, gerekse Anglo-Amerikanların, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile değil ama Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile temaslar yürüttüğünü belirtti.

Önemli kararlarda son söze sahip olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, arabulucular tarafından “tahmin edilemez” olarak nitelendirildiğini savunan gazete, Erdoğan’ın “her şeyi havaya uçurma konusunda yetenekli olduğunu” ileri sürdü.

Gazete, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak iyimserlik ortamı oluşmasına karşın, son söze, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sahip olduğunun bilindiğini savunan gazete, Ankara ile son dönemlerde yapılan temaslarda, Ankara’nın 6 Nisan’da başka bir karar vereceğine dair küçük bir ihtimale yer bırakıldığını belirtti.

Gazete, yine bazı bilgilere dayanarak NAVTEX’in yenilenmemesi şeklinde bir ihtimalin bulunmasının yanı sıra, Türklerin bölgeye yeni bir araştırma gemisini, “Turkuaz’”ı göndermesi şeklinde bir başka senaryonun da ihtimal dahilinde olduğunu yazdı.

“NAVTEX’İN SONA ERMESİ DİYALOG İÇİN SİNYAL”

Kathimerini gazetesi “NAVTEX’in sona ermesi diyalog için sinyal” başlığıyla verdiği haberinde, NAVTEX’in, 6 Nisan’da sona erecek olması ışığında,Güney Kıbrıs’ın, BM, ABD ve İngiltere’yle birlikte, bekleme konumunda olduğunu belirtti.

Müzakerelerin yeniden başlamasının,  NAVTEX’in yenilenmemesine bağlı olduğunu belirten gazete, yabancı diplomatların, Türk yetkililerle yaptıkları temaslardan ortaya çıkan belirtilerin, olumlu bir görüntüye neden olduğunu, buna bağlı olarak, müzakerelerin nisan sonu veya mayıs başında yeniden başlayacağına dair iyimserliğin hakim olduğunu yazdı.

Gazete bunun, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in New York ve Washington’daki temaslarında da teyit edilmesine karşın, hiçbir yetkilinin, Türkiye’nin NAVTEX’i yenilemeyeceğini yüzde 100 garanti etmediğini de savundu.

Gazete aynı haberinde, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, NAVTEX’in sona ermesinin ardından, Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile yeni tur görüşmeler için Ada’ya geleceğini yazdı.

Habere göre  NAVTEX’in yenilenmeyeceğinin ortaya çıkması durumunda Eide, müzakerelerde izlenecek sürece ilişkin olarak daha spesifik olma girişiminde bulunacak.