DİSİ Başkanı Averof Neofidu’nun, geçtiğimiz hafta sonu Washington’da gerçekleştirdiği temasların akabinde, şimdi de New York’ta temaslar yapmakta olduğu haber verildi.

Neofidu’nun ABD ziyaretine New York temaslarıyla devam etmekte olduğunu yazan Fileleftheros gazetesi, Neofidu’nun, geçtiğimiz Cumartesi gününden bu yana Amerika-İsrail Komitesi’nin (AIPAC) resmi davetlisi olarak Washington’da bulunduğunu yazdı.

Neofidu’nun dün sabah New York’ta Amerikalı yatırımcılarla bir araya geldiğini ve Güney Kıbrıs’a gösterilen büyük ilgiden memnuniyet duyduğunu ifade ettiğini yazan gazete, Neofidu’nun bugün ise Amerika Başpiskoposu Dimitrios, gece geç saatlerde de Amerika’daki Rum toplumunun ileri gelenleriyle bir araya gelmesinin beklendiğini kaydetti.

Neofidu’nun Washington’da AIPAC toplantısına katılmasının haricinde, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Amanda Sloat ve bir dizi başka yetkiliyle daha bir araya geldiğini kaydeden gazete, Neofidu’nun buradaki temaslarının gündeminde Kıbrıs sorunu ile ekonominin bulunduğunu belirtti.

Gazeteye göre Neofidu, Amerikalıların Rum kesiminde ekonomiyle ilgili atılan olumlu adımları gördüklerini, öte yandan ekonominin reaksiyon göstermesinden ve Rum kesiminin istikrar sürecine girmesinden de memnun olduklarını ifade etti.

Habere göre Neofidu, Kıbrıs sorunu konusunda ise muhataplarıyla, Türkiye’nin yayımladığı NAVTEX sonucu meydana gelen çıkmazı ele aldıklarını söyledi ve kısaca şöyle devam etti;

“Onlar da bizim gibi diyaloğun yeniden başlamasını istiyor. Onlara NAVTEX olduğu sürece müzakerelere gitmemizin mümkün olmadığını söyledik. Kendileri de Nisan ayında çıkmazın aşılması ve diyaloğun yeniden başlamasına dair bir fırsat olabileceğini düşünüyor.”

Bununla birlikte gazete, “elindeki bilgilere göre, Neofidu’nun ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Amanda Sloat ile görüşmesinin zor olduğunu, görüşmede karşılıklı şikayetlerin ortaya konduğunu ve karşılıklı izahatlarda bulunulduğunu” ekledi.