DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun, Güney Kıbrıs’taki AB Büyükelçileri onuruna bir yemek verdiği haber verildi.

Politis gazetesinin haberine göre Neofitu, Büyükelçilere verdiği yemekte yaptığı konuşmada, DİSİ partisi ile Hükümet’in Avrupa’yı bir “lanet” olarak değil, müttefik olarak kabul ettiklerini söyledi.

Güney Kıbrıs’ın 2011 yılında, Yunanistan’daki “tahvil takası planı (PSI)” yüzünden bir gecede 4,5 milyar Euro zarara uğradığını dile getiren Neofitu, bunun ise Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın (GSYİH) yüzde 25’ine denk geldiğini ve AB içerisindeki en büyük oran olduğunu belirtti.

Bununla birlikte Neofitu, Güney Kıbrıs’ın, verdiği zor kararların iki yıl ardından, ekonomik anlamda iyileşme yolunda olduğunu ve 2015 yılının ilk çeyreğinde, Euro bölgesindeki en büyük kalkınma oranına, işsizliğin azaldığına, aynı zamanda bankacılık sisteminin istikrarlı hale geldiğine dair ilk işaretlere sahip olduğunu ifade etti.

Bütün bunların, Troyka ile ekonomik uyum programını hiçbir zaman “lanet” olarak kabul etmemiş olmalarına bağlı olduğunu dile getiren Neofitu, bunun tam aksine hükümet ile partisinin, ekonomik uyum programını, devletin sahip olduğu boşluklardan çoğunu düzeltmek için bir fırsat olarak kabul ettiğini izah etti.

Gazeteye göre Neofitu, Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak ise, “birleşik Kıbrıs’ın eşit koşullar altında Avrupa’nın kalbinde bulunması arzusunu dile getirdi, aynı zamanda birleşik bir Kıbrıs’ın çalışma ve finansal alandaki sürdürülebilirliğine de özellikle vurgu yaptı”.