Alithia gazetesinin “Almanya, AB’nin Müzakerelere Katılımı Konusunda İyimser” başlıklı haberine göre, Almanya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Nikolai Von Schoepff, AB’nin Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasıyla ilgili yeni sürece daha aktif bir şekilde müdahil olma olasılığının Almanya tarafından olumlu karşılandığını söyledi.

Almanya’nın DİSİ partisinde dost bir ülke kabul edildiğini kaydeden Neofitu ise, Almanya’nın AB’nin en önemli ülkelerinden biri olduğunu söyledi.

Alman Büyükelçiyle, Kıbrıs sorunu ve ekonomi olmak üzere iki önemli konuyu konuşma fırsatı yakaladıklarını dile getiren Neofitu, Kıbrıs sorununun çözümünün ülke ekonomisine ivme kazandıracağına dair önemli bir sonuca vardıklarını; çünkü Kıbrıs’ın, daha doğrusu Birleşik Kıbrıs’ın, Avrupa ve Orta Doğu arasında köprü rolü oynayabileceğini; aynı zamanda Doğu Akdeniz, Orta Doğu ve Avrupa ülkeleri arasında da diplomatik ve ekonomik işbirliği kapısı olabileceğini belirtti.

Avrupa’nın Kıbrıs sorununun çözüm sürecine daha aktif bir şekilde katılımının, hem Kıbrıs, hem de Avrupa’ya yararı olacağı konusunda hem fikir olduklarını ifade eden Neofitu, Almanya gibi bir ülkenin, Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs sorunu çözüm sürecine daha fazla müdahil olmasına dair görüşlerini paylaşmasının çok önemli olduğuna işaret etti.

Neofitu, “Kıbrıs sorununun çözüm sürecinde ve ekonomi konularında daha çok Avrupa istediklerini” sözlerine ekledi.

Gazeteye göre, Almanya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Nikolai Von Schoepff ise konuşmasında, ülkesinin Güney Kıbrıs’ı Doğu Akdeniz’de önemli bir ortak olarak görmekte olduğunu; Güney Kıbrıs’ın Troyka’nın programının kriterlerini yerine getirdiğini ve reform alanında çok iyi bir ilerleme kaydettiğini ifade etti.

Almanya’nın hedefinin, Avrupa ile Arap dünyası arasındaki coğrafi konumundan faydalanarak, Rum kesimine daha fazla işadamı getirmek olduğunu dile getiren Alman Büyükelçi, Almanya’nın, iki ülke arasındaki hali hazırda iyi durumda olan ilişkilerin, güçlendirilmesine dair arzusunu dile getirdiğini de aktardı.

Konuşmasında Kıbrıs sorununa da değinen Alman Büyükelçi, ülkesinin, Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasına dair sürmekte olan müzakere sürecine olan desteğini belirtti.

Ülkesinin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e olan desteğini de ifade eden Alman Büyükelçi, Anastasiadis’in her zaman Kıbrıs’ın yeniden birleşmesinin destekçisi olduğunu söyledi.

Anastasiadis’in “iyi bir ortak olan Kıbrıs Türk lideri Mustafa Akıncı” ile birlikte, bu zor meselede çözüme doğru ilerlemelerini ümit ettiğini de dile getiren Alman Büyükelçi, Almanya’nın her daim bu süreci desteklemeye hazır olduğunu söyledi.

Alman Büyükelçi, ülkesinin, AB’nin Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasıyla ilgili yeni sürece, daha aktif bir şekilde müdahil olma olasılığını olumlu karşıladığını da söyledi ve Almanya’nın AB ile Kıbrıs arasında güçlü bir ilişki olmasını arzuladığını sözlerine ekledi.

RUS BÜYÜKELÇİ

Gazeteye göre, Rusya’nın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Stanislav Osadchiy ile de görüşen DİSİ Başkanı Neofitu, Rusya’nın Kıbrıs sorunu ve iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere olan desteğinden ötürü, Rus Büyükelçiye teşekkür etti.

Kıbrıs sorunu çözüm sürecindeki diyalogun yeniden başlamasıyla birlikte, Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri analiz etme fırsatı elde ettiklerini dile getiren Neofitu, Rusya’dan, dost bir ülke olmasının ötesinde, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olarak da bu çabada destek istediklerini söyledi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre ise Rus Büyükelçi, Neofitu ile görüşmesinden sonra yaptığı konuşmada, ülkesinin Rum kesimine, çözüme giden yolda önünde bulacağı engelleri aşma konusunda yardımcı olmaya hazır olduğunu belirtti.

Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkileri ele aldıklarını dile getiren Rus Büyükelçi, Neofitu ile Kıbrıs sorununun şu an kararlı bir aşamada bulunduğunu ve Kıbrıs’ın, önünde daha kat edecek çok yolu bulunduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Bu yolun kolay olmayacağını, çözüm olarak adlandırılan bu yolda engeller olacağını dile getiren Rus Büyükelçi, bu engellerin az olmasını ümit ettiklerini ve engellerin ortaya çıkması durumunda, bunların aşılmasına yardımcı olmaya hazır olduklarını ifade etti.

Rus Büyükelçi, BM Güvenlik Konseyi üyesi olmaları ve aralarındaki iyi ilişkileri de göz önünde bulundurduklarında, ihtiyaç olması halinde, Kıbrıs sorununun çözümüne her daim yardımcı olmaya hazır olduklarını da belirtti.

Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin başarılı olmasını ummasının kişisel sebebini de açıklayan Rus Büyükelçi, genç bir diplomat olarak 1974 yılındaki darbeyi ve onu takip eden Barış Harekâtını yakından izleyen  ve bugün de büyükelçi olarak Kıbrıs sorununun çözümünü izleyecek tek diplomat olacağını anlattı.

Bunu kalpten dilediğini ifade eden Rus Büyükelçi, Kıbrıs halkının tümüne ve iki topluma, bu çözümü bir an önce bulmaları dileğinde bulundu.

Gazeteye göre Neofitu ise konuşmasında, vizyonlarını gerçekleştirmeleri ve bölünmüş ülkelerini yeniden birleştirmek için ellerinden gelen bütün çabayı göstermeleri gerektiğini söyledi.