Simerini gazetesine göre DİSİ Başkanı Averof Neofitu, çoğu partinin görüşmelere tepki göstermelerine “çift kişilik” yorumunda bulundu.

Bir taraftan anahtarın Ankara’da bulunduğunu söylediklerini, diğer taraftansa Türkiye’yi kapıyı açmaya müdahil etme çabalarına tepki gösterdiklerini belirterek, eleştirilerde bulunan Neofitu, “Nihayetinde ne istediğimize karar vermeliyiz. Çift kişilik göstermek iyi değildir” dedi.

Eğer anahtar Türkiye’deyse, Türkiye’nin bizzat kendisinin müdahil olmasını istemeleri gerektiğini ifade eden Neofitu, dünkü temasları “çok önemli” olarak nitelendirerek, Anastasiadis’in, uluslararası sahnedeki önemli yetkililere Kıbrıs sorununun nerede bulunduğunu yüz yüze açıklamak ve yeniden birleşme yönünde desteklerini istemek için iyi bir fırsat yakalandığını belirtti.

Akıncı’nın da Davos’ta yer almasını ve muhalefetin tanınma yönündeki eleştirilerini de yorumlayan Neofitu, “Anastasiadis ile Akıncı Kıbrıs’ta birçok görüşme yaptıktan sonra Davos’ta da görüşecekleri için mi şimdi sahte devlet tanınacak?” sorusunu sorarak, bunun abartılı bir iddia olacağını söyledi.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ise, Anastasiadis’ten Ban ve Akıncı ile yapılan görüşmeyle ilgili detaylı ve samimi bir bilgilendirmede bulunmasını beklediklerini ifade etti.

“Hangi boyutlarda ilerleme oldu? BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümüne ilişkin iyimserliği neye dayanıyor?” sorularını soran Papadopulos, ayrıca Akıncı’nın konumunun yükseltildiğine dair eleştirilerde bulundu.

EDEK Başkan Yardımcısı Maria Vasiliadu da, milliyetçi örgütlerle görüşmelerinde ve anma törenlerinde talepkar ve vatansever bir politika ortaya koyan Anastasiadis’in aslında Türk politikasının sırtını sıvazladığını iddia etti.

Vasiliadu, “Türkiye’nin bölücü tezlerinde ısrar eden Akıncı uluslararası görüşmelerde sahte devletin başkanı olarak gösterilirken, Anastasiadis, onunla paylaştığı ortak vizyonunun olduğunu söylemeye devam ediyor” sözlerini kullandı.

Vatandaşlar İttifakı, Anastasiadis’in Türkiye’nin işgal ve uzlaşmaz tutumunu sergileme yönünde eşsiz bir fırsatı kaybettiğini savundu. 

EUROKO, Anastasiadis’in temaslarını küçük görmediklerini ancak Kıbrıs sorununun uluslararası etkinliklerde değil, müzakereler masasında çözüleceğini söyledi.

Çevreciler ve Ekologlar Hareketi, gerek Anastasiadis’in, gerekse “davalarının” sağ salim dönmesi dileğinde bulundu.