DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun, dün düzenlediği basın toplantısında, EVRO.KO partisini, neredeyse 12 aydır hiçbir memorandum yasasını kabul etmediği gerekçesiyle eleştirdiği haber verildi.

Alithia gazetesi, “Averof EVRO.KO Meselesini Ortaya Koydu” başlıklı haberinde, Neofitu’nun dünkü basın toplantısında, EVRO.KO partisinin, hükümetin ekonomi politikasına ilişkin tavrı konusunda oldukça eleştirel göründüğünü yazdı.

Neofitu’nun EVRO.KO’ya “hükümetten çıkması için kapıyı açtığını” yazan gazete, Neofitu’nun, hükümetteki partilerin 12 aydır memorandumdan kaynaklanan yasaların hiçbirini kabul etmemesini anlamanın mümkün olmadığını, öte yandan bu yasalar geçmediği zaman ülkenin bütün gidişatının etkilendiğini söyledi.

Neofitu’nun, EVRO.KO partisine mensup Tarım Bakanı Nikos Kuyalis konusunu da gündeme getirdiğini yazan gazeteler, Neofitu’nun Kuyalis’ten Tarım Bakanlığı koltuğu ile EVRO.KO’da kalıp kalmaması arasında bir seçim yapmasını istediğini belirtti.

Habere göre Neofitu, Kuyalis’in Rum Bakanlar Kurulu tarafından oy birliğiyle kabul edilen memorandum yasalarıyla hem fikir olduğunu, ancak Meclis’e gittiği zaman EVRO.KO’nun bunları kabul etmediğini izah etti.

AB-Türkiye Zirvesi ve Ankara’ya yardımda bulunulması kararlarına da değinen Neofitu, mülteci kriziyle ilgili anlaşmayı olumlu bulduğunu söyledi ve özlü bir ilerleme yaşanmadan aynı zamanda Türkiye tarafından Kıbrıs sorununun çözümü için gerçek bir irade ortaya konmadan, Rum kesiminin AB-Türkiye katılım müzakerelerindeki başlıkların açılmasına rıza göstermeyeceğini dile getirdi.

Neofitu’nun ekonomi konusunda ise iyimser göründüğünü yazan gazete, Neofitu’nun “oyunun tersine döndüğünü söylediğini” aktardı.

Neofitu’nun basın toplantısında Kıbrıs sorunu hakkındaki görüşlerini de ortaya koyduğunu yazan gazete, Neofitu’nun devam eden süreçten umut verici diye söz ettiğini belirtti.

Kıbrıs sorununda doğru ve işlevsel bir uzlaşmaya varılması amacıyla gerçekleştirilen müzakerelerin, geçmiştekinden farklı koşullarda yapılmakta olduğunu dile getiren Neofitu, çıkmaza yol açan tezlerini terk etmesi için uluslararası unsuru Türkiye’ye baskı yapmaya da çağırdı.

Birleşik bir Avrupai Kıbrıs’ın, yabancı ordulara ve yabancı garantilere ihtiyacı olmadığını dile getiren Neofitu, AB üyesi olarak tek bir devletin var olmasının, vatandaşların tümüne sağlanabilecek en iyi güvenlik olduğunu dile getirdi.

Mülkiyet konusunda ise zor bir müzakere yapılmakta olduğunu ifade eden Neofitu, “mal sahibinin hakkı ile mülkün kullanıcısı konusundaki pratik zorlukların kabul edildiğini” ifade etti.

“Her iki kurucu varlıkta kaç Kıbrıslı Türk ve Rum yaşacağı konusunda” ise Neofitu, DİSİ’nin özgür yerleşim ve dolaşım hakkının ihlal edilmesini kabul etmeyeceğini ifade etti.

Neofitu “kendileri için en iyi Kıbrıs’ın birleşmiş Kıbrıs olduğunu” da sözlerine ekledi.

EVRO.KO’DAN YANIT GECİKMEDİ

Gazeteye göre, EVRO.KO partisi ise Neofitu’ya yanıtında, Bakanlar Kurulu’nda (hükümette) değişiklik yapılmasının Rum Yönetimi Başkanı’nın özel anayasal ayrıcalığı olduğunu belirtti.

Partinin siyasi tavrının, parlamenter sisteme ve demokrasiye hizmet etmekte olduğunu dile getiren EVRO.KO, kendilerinin bazı yasaları desteklemeyi reddetmelerinin, DİSİ partisinin bazı önemli yasalar aleyhinde karar vermesine dair tavrından hiç de farklı olmadığını sözlerine ekledi.