Politis gazetesi, Neofitu’nun dün Rum Ticaret ve Sanayi Odası (KEVE) heyetiyle görüştüğünü yazdı.

Habere göre, görüşmenin ardından açıklamada bulunana Neofitu, heyetle, kendileri için iki önemli mesele olan Kıbrıs sorununun çözüm süreci ve kamu alanında yapısal reformların hayata geçirilmesi konularını ele aldıklarını belirtti.

Kıbrıs sorununa değinerek, iş dünyasının girişimlerine ilişkin memnuniyetini dile getiren Neofitu, tek ve üniter ekonominin Kıbrıs sorununun çözümünün sürdürülebilirliğini altına alabileceği yönündeki görüşünü paylaştı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e müzakere sürecindeki desteğini tekrarlayan Neofitu, zorlukların farkında olduklarını ancak “işgalden”, garantilerden ve Türk ordusundan kurtulmanın yolunun müzakereler masası olduğunu belirtti.

Neofitu, Türkiye’nin de siyasi irade göstermesi gerektiğini vurguladı.

“MASRAF DEĞİL YATIRIM”

Neofitu, çözümün ekonomik bedeliyle ilgili bir soruyu yanıtında, çözüm için milyarlar gerekeceğini belirterek, bunun masraf değil, yatırım olacağını düşündüğünü ifade etti.

“Maraş’ın yeniden inşa edilmesi bana göre masraf değil, yatırımdır” diyen Neofitu, yapılacakların gerçek yatırım olacağını ifade ederek, büyük bir fırsatın söz konusu olduğuna dikkat çekti.  

“Kıbrıs sorununda sürdürülebilir ve doğru bir çözüme sahip olacaksak, tarihi sorumluluklarımızı üstlenmeye tamamen hazır olmalıyız” şekilde konuşan Neofitu, Kıbrıs Helenizm’inin geleceğini güvence altına almayacak bir çözümü kabul etmeyeceklerini de ifade etti.

PİLİDİS

KEVE Başkanı Fidias Pilidis ise Noefitu ile görüşlerinin uyum içerisinde olduğunu ve çok yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti.

Pilidis, Kıbrıs sorunu konusunda KEVE’nin sivil toplumu ve iş dünyasını çözüm sürecine dahil etme yönünde gösterdiği çabaları da hatırlattı.