İsrail’in Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Yael Ravia Zadak’ın, dün DİSİ Başkanı Averof Neofitu ile bir araya geldiği ve “Kıbrıs’ın Orta Doğu’da kilit rol oynayabileceğini söylediği” haber verildi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre İsrailli Büyükelçi, Neofitu ile görüşmesinde, “ülkesinin Kıbrıs’ı güçlü bir müttefik olarak gördüğünü” de dile getirdi.

Gazeteye göre Neofitu ise, büyükelçiyle görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da fazla güçlenmesinin ne derece önemli olduğunu yinelediklerini, öte yandan güvenlik konusunun Güney Kıbrıs, İsrail ve Orta Doğu bölgesi için en önemli konu olduğunu belirtti.

Bu çerçevede, bölgede istikrar, güvenlik ve barış hüküm sürmesinin ne kadar önemli olduğu konusunda fikir teatisinde bulunduklarını ifade eden Neofitu, büyükelçi ile enerji konuları ve daha ileri işbirliği olanaklarını, Rum kesimi, İsrail ve Yunanistan arasındaki üçlü işbirliği konusu, aynı zamanda araştırma ve kalkınma alanlarındaki işbirliğini ele aldıklarını da ifade etti.

Gazeteye göre, Neofitu ile gerçekleştirdiği görüşmeyi verimli olarak nitelendiren İsrail büyükelçisi ise, ezelden beridir İsrail’e olan desteği, aynı zamanda Rumlar ile İsrailliler arasındaki çok iyi ilişkilerden ötürü Neofitu’ya teşekkür etti.

Gazeteye göre, daha yapılması gereken çok şey olduğunu ve bölgedeki sorunların muazzam olduğunu söyleyen Büyükelçi, İsrail ile Güney Kıbrıs’ın gerek ikili, gerek bölgesel aşamada, müttefik olarak işbirliğinde bulunmakta olduklarını vurguladı.

Güney Kıbrıs’ın bölgede kilit yol oynayabileceğini de yineleyen Büyükelçi, İsrail’in batıya baktığı zaman Rum kesimini yanlarında duran güçlü bir müttefik, demokratik bir devlet, aynı zamanda İsrail ile aynı ideolojiyi paylaştıkları bir devlet olarak gördüklerini ifade etti.

İki ülkenin bölgesel sorunları birlikte ele aldıkları zaman daha güçlü ve daha hazırlıklı olduklarını savunan İsrail büyükelçisi, iki ülkenin enerji ve endüstri gibi birçok başka alanda işbirlikleri geliştirebileceklerini sözlerine ekledi.