DİSİ Başkanı Averof Neofitu “Kıbrıs içerisinde Türkiye ile sınırımız olması milli intihardır. Tarihi bir uzlaşı ile Türk işgalinden ve milli tehlikelerden kurtulacağız” dedi.

Fileleftheros’un haberine göre Neofitu, EOKA’cılar birlikleriyle görüşerek partisinin, Anastasiadis’in Kıbrıs sorunundaki icraatlarına vereceği destek için anlayış istedi.

Neofitu görüşme sonrasında yaptığı açıklamada “DİSİ zamanın milli çıkarlarımızın aleyhine işlediği bilinciyle, Kıbrıs Helenizmi’nin geleceğinin tehlikeye girmeyeceği bir çözüm çabasında Başkan Nikos Anastasiadis’e destek olacak EOKA mücadelecilerine bunu anlattım” dedi.

“BÜYÜK ÜLKÜMÜZ, KUZEY’İ YENİDEN BİRLEŞTİRME ÇABASINDAN GEÇİYOR”

Averof Neofitu “Bugün ülke için büyük ülkümüz, Kıbrıs’ın işgal altındaki bölümünü yeniden birleştirme çabasından geçiyor. Bizim için ‘onlar orada biz burada’ uzlaşısının olması söz konusu değildir. Kıbrıs içerisinde Türkiye ile sınırımız olmasını milli intihar görüyoruz” ifadelerini kullandı.

EOKA’cıların savunduğu ideale saygı duyduklarını söyleyen Neoftiu, “Onlar da bizim, işgalden kurtulmak için bugünkü ve gelecek nesilleri güvence alarak ülkeyi birleştirecek tarihi bir uzlaşı ile ulaşılabilirin yolunda gitmek zorunda olduğumuzu anlamalıdırlar. İki devlet veya taksim veya fiili durumun kalıcılaşması DİSİ’den destek bulmaz” dedi.

SOFOKLEUS: “İDEALİMİZİ VE ÜLKÜMÜZÜ BİR KENARA BIRAKMAYACAĞIZ, AMA....”

EOKA’cılar Birlikleri Başkanı Thasos Sofokleus ise Neofitu’yu dinlediklerini, “ideal ve ülkülerini” bir kenara bırakmayacaklarının altını çizdi ve durumun ve tehlikenin bilincindeyiz, bu alanda da yardımcı olacak, çıkmazdan kurtulabilmemiz ve sorunu vatanseverlik ve sorumluluk duygusuyla yönetmesi için siyasi liderliğe yardımcı olacağız” ifadesini kullandı.