DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun, Londra’da gerçekleştirilen Doğal Gaz ve Petrol konulu bir toplantıya katıldığı haber verildi.

Üçüncüsü yapılan toplantının dün başladığını ve bugün tamamlanacağını yazan Simerini gazetesi, Neofitu’nun toplantıda yaptığı konuşmada “Yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ın istikrar kapısı teşkil edeceğini ve AB ile Doğu Akdeniz arasındaki ilişkilere yardımcı olacağını ifade ettiğini” aktardı.

Gazeteye göre Neofitu, bugünkü ekonomik çevrede ve teyit edilmiş doğal gaz miktarları göz önüne alındığında, “Kıbrıs” doğal gazının değerlendirilmesine ilişkin en sürdürülebilir tercihin, doğrudan Mısır’daki Idku ve Damietta bölgelerindeki mevcut doğal gaz sıvılaştırma altyapılarına gidecek olan bölgesel bir boru hattı olduğuna işaret etti.

Gazeteye göre Neofitu, çözüm sonrası dönemde “Kıbrıs”-Türkiye ilişkilerinin değişeceği değerlendirmesinde de bulundu ve bunun işbirliği açısından yeni fırsatlar yaratacağını da dile getirdi.

Gazeteye göre Neofitu, sözlerinin devamında “Bunu ABD’nin Enerji Konularından sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Amos Hochstein’ın sözleriyle ortaya koyayım ifadesini de kullanarak; Kıbrıs doğal gazının Mısır ve Türkiye’ye ihraç edilmesi, Mısır’ın kendi ihtiyaçlarını karşılamasına ve Mısır’ın geriye kalan miktarları da, mevcut LNG altyapılarıyla uluslararası piyasaya ihraç etmesine izin vereceğini” sözlerine ekledi.

HİDROKARBON FONUYLA İLGİLİ TARTIŞMALAR

Öte yandan Fileleftheros haberinde, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki hidrokarbonlardan elde edilecek gelirler için oluşturulması planlanan Hidrokarbon Fonu’yla ilgili yasa tasarısı konusunda gelişmeler yaşanmaya devam ettiğini yazdı.

Rum Maliye Bakanlığı’nın, ortaya konulan ciddi yorum ve görüşlerin akabinde, Meclis’e sunduğu hidrokarbon fonuyla ilgili yasa tasarısını geri çektiğini belirten gazete, Bakanlığın 15 gün içerisinde Meclis’e yasa tasarısının revize edilmiş halini sunacağını ekledi.