Rusya Federasyonu’nun Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Stanislav Osadchiy’nin, Kıbrıs sorunuyla ilgili uluslararası bir konferansa, BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinin de katılmasından yana tavır takındığı ifade edildi.

Simerini gazetesi, “Moskova Yardımcı Olmaya Hazır” başlıklı haberinde, Rus Büyükelçinin dün Güney Kıbrıs’ta, DİSİ Başkanı Averof Neofitu ile yaptığı görüşmeye yer verdi.

İki yetkilinin dün DİSİ partisi ofisinde gerçekleşen görüşmesinde, müzakerelerin devamından yana tavır takındıklarını yazan gazete, görüşmede Kıbrıs sorunundaki gelişmelerle ikili ilişki kaynaklı konuların ele alındığını yazdı.

Gazeteye göre Neofitu, açıklamasında, diyalogun başlaması için bir yol bulunmasının, herkesin ortak tezi ve dileği olduğunu söyledi.

Gazeteye göre Osadchiy ise açıklamasında, Rusya’nın tezinin müzakerelerin devamından yana olduğunu, bunun olacağını umduklarını ve kendilerinden herhangi bir yardım istenirse, bunu yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Moskova’nın daha aktif bir rol üstlenmeyi isteyip istemediğinin kendisine sorulması üzerine, Rusya’nın gerektiği takdirde yardımcı olma niyeti olduğunu dile getiren Osadchiy, BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinin daha aktif bir rol üstlenmesi gerekeceğine işaret etti.

Rusya’nın Kıbrıs sorunuyla ilgili uluslar arası bir konferansa, BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinin de katılmasından yana olduğunu dile getiren Osadchiy, ancak buna iki tarafın karar vermesi gerektiğini vurguladı.

Moskova’nın çabaladığını ve tüm taraflarla konuştuğunu ifade eden Rus Büyükelçi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un dün Türkiye ziyareti sırasında, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile gerçekleştirdiği görüşmede, Kıbrıs sorununun ele alındığını da belirtti.

Gazeteye göre Osadchiy, üst düzey bir Rus yetkilinin Kıbrıs sorununu ele almak için “Kıbrıs’ı” ziyaret etmesine dair düşünceler de bulunduğunu söyledi, ancak ayrıntıya girmedi.

Gazeteye göre Osadchiy, dün sabah Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Kıbrıs sorununu görüştüğünü de sözlerine ekledi.

NEOFİTU

Gazeteye göre, DİSİ Başkanı Averof Neofitu ise açıklamasında, Türkiye üzerinde nüfuza sahip olan herhangi bir ülkenin desteğinin memnuniyetle karşılandığını dile getirerek, dost ülkelerden gelen herhangi bir desteği olumlu karşıladıklarını ifade etti.

Gelişmelerin yeni yıla taşınıp taşınmayacağı konusundaki bir soruya karşılık ise Neofitu, bu meselelerin gerçek siyasi iradenin var olup olmamasına bağlı olduğunu, bununla birlikte çıkmaza sebep olan prosedürlerde mahsur kalmamaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Haber, Politis’te “Moskova Çoklu Konferansa Hazır,” Alithia’da “Ruslar da Bölgede”, Haravgi’de “Osadchiy: Üst Düzey Rus Yetkilinin Kıbrıs’a Gelişi”, Fileleftheros’ta “BM Güvenlik Konseyi Beş Daimi Üyesinin Uluslararası Konferansa Katılımı” başlığıyla yer aldı.