DİSİ Başkanı Averof Neofitu, Kıbrıs Rum tarafı olarak tek başlarına çıkmaz ilan etmelerinin yıkıcı ve Türkiye için en büyük hediye olacağını savundu.

Alithia gazetesine göre DİSİ Yüksek Konseyi’nde konuşan Neofitu, Kıbrıs sorunundaki son gelişmelerden söz etti.

Neofitu açıklamasında “Kıbrıs sorununda ne çöküş, ne de çıkmaz oldu” şekilde vurgulamada bulundu. “Soğukkanlılığımızı korumamamız ve tek başımıza çıkmaz ilan etmemiz durumunda, bu, hem vatan, hem de milli dava için affedilmez ve zarar verici olacak” diyen Neofitu, sözlerinin devamında, o zaman Türkiye’ye büyük bir hediye vermiş olacaklarını iddia etti.

Neofitu, herkesi, bu sürece mezar taşı koymakta acele edenlerin karşısında durmaya çağırarak, bu kişilerin Kıbrıs’a faydalarının olmadığını söyledi.

Konuşmasında Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya da seslenen Neofitu, kendisinin İsviçre’deki son toplantıdaki tutumundan ötürü hayal kırıklığını dile getirdi. “Açık olmak istiyorum. Akıncı’nın, iki kesimli, iki toplumlu federasyona inanmayan Denktaş ve Eroğlu ile aynı olduğunu düşünmüyorum” diyen Neofitu, Akıncı’nın İsviçre’de son toplantıdaki tutumundan ötürü yaşadıkları hayal kırıklıklarını da saklayamayacağını söyledi.

Her şeyden önce Kıbrıslı Türklerin bizzat kendilerinin Kıbrıs sorununu çözmesi için oylarıyla Akıncı’ya yatırım yaptıklarını söyleyen Neofitu, kendilerin de bu arzuyu kucaklayarak verimli bir diyaloga girdiklerini belirtti. Neofitu, Akıncı’nın “gerek Kıbrıslı Türklerin, gerekse Kıbrıslı Rumların yatırımını” boş çıkarmaması umudunu dile getirdi.

Mont Pelerin’deki çabada başarılı olunamamasından mutsuz olduklarını, ancak hayal kırıklığı yaşamadıkların söyleyen Neofitu, “Kıbrıs’ı Türk işgalinden kurtarma çabamız bir görüşmenin başarısızlığından bükülmez. Aksine güçlenir” dedi.

Müzakerenin kolay olmadığı ve Türkiye’nin mücadele etmeden bir şey vermeyeceğinin bilincinde olduklarını belirten Neofitu, Türkiye’nin görüşünü ortaya koymasının vaktinin geldiğini, bunun sözle, kalmayıp fiiliyata geçmesi gerektiğini savundu.

Bu durumun büyük bir başarı olduğuna da işaret eden Neofitu, “işgalci Türkiye’nin artık Kıbrıslı Türklerin arkasına saklanamayacağını” iddia etti.

Toprak ve garantilerin Kıbrıs Rum tarafı için büyük öneme sahip olduğunu belirten Neofitu, bugüne kadarki müzakerelerden Kıbrıs Rum tarafı ve genel olarak Kıbrıs için büyük kazançların ve 1960 devletinin zayıflık ve eksiklerinde iyileşmelerin ortaya çıktığını belirtti.

Müzakerelerde bugüne kadar başarılanlardan söz eden Neofitu, arzulanan çözüme ulaşılması durumunda günlük hayata dair net mesajlar da verdi.

Neofitu, Yunanların çözümden sonra da kalacağını, Ortodoks inanç ve geleneklere sahip olmaya devam edeceklerini, çocuklarının Helen eğitimi alacağını ve kendi ulusal yortularını kutlamaya devam edeceğini anlattı.

Çözüm için ellerinden geleni yapmaları gerektiğini vurgulayan Neofitu, “Umudun ölmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

KİPRİANU: “ÇABALAR ARTMALI”

Öte yandan Haravgi gazetesine göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Kıbrıs sorununda kritik bir aşamada bulunulduğuna işaret ederek, anlaşma olup olmayacağı ya da nasıl bir anlaşmanın olacağının bilinmediğini belirtti.

Kiprianu, bazı kişilerin her ne çözüm planı gelirse gelsin olumsuz oy vereceği, bazılarınınsa her ne çözüm planı gelirse gelsin olumlu oy vereceğini ilan etmeye başlamalarının tamamen yanlış olduğunu söyledi.

Mont Pelerin’deki olumlu bir netice çıkmamasından ötürü duyduğu üzüntüyü dile getiren Kiprianu, bunun hayal kırıklığı yaratmaması ya da  heveslerini kırmaması gerektiğini, aksine istekliliklerini güçlendirmesi, çabaları artırması gerektiğine vurguladı.

“KİPRİANU’DAN KIBRIS TÜRK İKTİDARI VE ATİNA’YA YÖNELİK GİRİŞİM”

Öte yandan Politis gazetesi ön sayfasındaki haberinde AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun yeni tur müzakereler öncesinde uygun zeminin yaratılması için her yönde girişimlerde bulunmaya başladığını yazdı.

İç sayfada “Hristos Yeorgiu” imzasıyla ve “A. Kiprianu’dan Girişim… Atina ve Kıbrıs Türk İktidarına” başlıklarıyla ve bazı kaynaklara dayanılarak verilen köşe yazısı şeklindeki metinde, AKEL’in, gelişmelerden hayal kırıklığına uğrayan Kıbrıslı Türk çözüm yanlılarının Mustafa Akıncı’ya eleştirilerde bulunmasından endişelendiği ve bu Kıbrıslı Türklerin Akıncı’ya desteğinin devam etmesi hedefiyle KKTC’deki siyasi güçlerle çeşitli temaslarda bulunduğu ileri sürüldü.

Gazetede AKEL’in, önümüzdeki 24 saat içerisinde Yunanistan Hükümeti ve Syriza nezdinde girişimde bulunabileceği de belirtildi.