DİSİ Başkanı Averof Neofitu çözümün hızlı olmasından ziyade kaliteli olmasını tercih ettiğini dile getirdi.

Haftalık olarak yayımlanan Kathimerini gazetesine konuşan Neofitu, Kıbrıs sorunu, İsrail ziyareti, İsrail-Türkiye ilişkileri ve diğer konularda görüşlerini dile getirdi.

Habere göre müzakerelerin nasıl gittiğiyle ilgili bir soruya karşılık verdiği yanıtta Neofitu, ortamın iyi olduğunu belirterek, yönetim, yasama yetkisi, yargı yetkisi, ekonomi ve Avrupa Birliği’yle ilgili konularda ilerlemeler olduğunu söyledi.

Mülkiyet konusunda da önemli bir ilerlemenin olduğunu belirten Neofitu, çözümün Milletvekilliği seçimlerinden önce mi sonra mı olacağını tartıştıklarını, ancak zamanla ilgili ayrıntılarda mahsur kalınmaması gerektiğini belirterek, zaman nedeniyle kalitenin görmezden gelinmesini istemediğini vurguladı.

Neofitu, çözümün hızlı olmasından ziyade kaliteli olmasını tercih ettiğini söyledi.

Kıbrıs sorununda Güney Kıbrıs’taki Milletvekilliği seçimlerinden önce anlaşmaya varılması olasılığıyla ilgili düşünceleri sorulması üzerine Neofitu, Türkiye’nin garantiler ve Türk ordusu konusunda “uzlaşmaz tutumunu” terk etmeye hazır olması durumunda bunu ihtimal dahilinde gördüğünü söyledi.

Bir başka soru karşısında, örnekler vererek, Davutoğlu’nun Davos’a gelmesi ve BM Genel Sekreteri’ne Kıbrıs’ın tek başına AB’de varlığı ve Güvenlik Konseyi tarafından bir güvenlik mekanizmasının memnuniyet verici olduğundan, garantilerin çağdışı olduğunu söylemesi durumunda bugüne kadarki en büyük sorunlardan birinin çözülmüş olacağını savundu.

Toprak düzenlemelerinin 100 bine kadar göçmenin Kıbrıs Rum yönetimi altında ata topraklarına geri dönmesine izin verecek şekilde olması ve mülkiyete çeşitli hukuki çarelerle doğru bir çözüm getirilmesi durumunda bu konunun da aşılabileceği görüşünü paylaşan Neofitu, aynı zamanda, tüm mal sahiplerinin, mallarının tamamını alacağına dair yanılsamalara neden olmamaları ve gerçekçi olmaları gerektiğini vurguladı.

Davos’ta büyük bir değişikliğin olması beklentisine sahip olup olmadığının sorulması üzerine, burada Kıbrıs sorununun da görüşüleceğini düşündüğünü söyleyerek, “Geçen yıl Kıbrıs sorunu görüşülmedi mi? Böyle uluslararası bir alana gidildiğinde Doğu Akdeniz, Filistin meselesi, Ukrayna, Suudi Arabistan-İran krizini konuşacağız ve evimiz hakkında konuşmayacak mıyız?”dedi.

Neofitu yakın zamanda gerçekleştirdiği İsrail ziyaretiyle ilgili sorular karşısında, burada iki önemli konunun gündeme geldiğini belirtti. Bunlardan ilkinin, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail Meclislerinin toplantılar gerçekleştirmesi kararının alınması, ikincisinin de İsrail eski Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in Güney Kıbrıs’ı ziyaret etme teklifini kabul etmesi olduğunu belirtti.

Neofitu, Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşme süreciyle ilgili olarak ise bu tür çabaların olmasının normal olduğu değerlendirmesinde bulunarak, ilişkilerin olası normalleşmesinin Güney Kıbrıs’ın “milli çıkarlarına” karşı olacağını düşünmediğini söyledi.

Neofitu Türkiye’nin gerek İsrail, gerekse Güney Kıbrıs’la ilişkilerinin normalleşmesinin doğalgaz alanında daha fazla planlama yapmaya olanak sağlayacağına dikkat çekti.