DİSİ Başkanı Averof Neofitu, Türkiye, Güney Kıbrıs ve Avrupa karşısındaki yükümlülüklerini yerine getirirse AB’ye katılım başlıklarının açılacağını savundu.

Mahi gazetesi “Türkiye’nin Katılım Sürecine Veto… Sadece Kıbrıs’a Karşı Yükümlülüklerini Yerine Getirirse Yeşil Işık” başlıklarıyla verdiği haberinde Neofitu’nun (gazeteye) yaptığı açıklamaları aktardı.

Habere göre Türkiye’nin AB katılım sürecine ilişkin bir soru karşısında, Türkiye’nin, Güney Kıbrıs ve AB karşısındaki yükümlükleri yerine getirirse katılım başlıklarının açılabileceğini savunan Neofitu, “Kıbrıs bunda ısrarcı olacak mı?” sorusuna da “Evet, hükümet adına net açıklamalar yapıldı” dedi.

Bir başka soru karşısında Kıbrıs sorununun kolay bir mesele olmadığına işaret ederek “Kolay olsaydı 41 yıl önce çözülürdü” diyen Neofitu, zorlukların farkında olduklarını, Kıbrıs Helenizminin beklentilerinin karşılanması için tek yolun diyalog olduğunda ısrar ettiklerini belirtti.

Bazı olumlu konjonktürlerin bulunduğunu ancak Ankara’nın tutumuyla ilgili sorunlar olduğunu iddia eden Neofitu, kendilerinin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i desteklemeye devam edeceğini ve 41 yıllık bu çıkmazı kıracaklarına inanmak istediklerini ifade etti.

Neofitu, Kıbrıs sorununun doğru çözümünün, tüm Kıbrıs halkının ve Doğu Akdeniz bölgesinin güvenlik ve istikrarının yararına olacağını vurgulayarak, Türkiye de dahil bölgedeki ülkelerin de bundan kârlı çıkacağını belirtti.