Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in geçtiğimiz gün BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile New York’ta yaptığı görüşme, 25 Eylül’de yapılacak üçlü görüşme aynı zamanda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Kıbrıs sorunuyla ilgili yaptığı açıklamalar odağında, Kıbrıs sorununda yaşanan son gelişmelerin, Rum hükümeti ile muhalefet partileri arasında ciddi anlaşmazlık konusu olduğu ifade edildi.

Simerini gazetesi “İç Cephe Ateş Gemisi” başlıklı haberinde, DİKO, EDEK, Dayanışma Hareketi, Vatandaşlar İttifakı, Ekologlar ve ELAM’ın, yaşanan gelişmelerden ötürü yoğun endişe belirttiklerini ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i, ileri sürülen uzlaşmaz Türk tezlerine bağlı tehlikeli icraatları konusunda eleştirdiklerini yazdı.

Partilerin eleştirilerine Rum Hükümeti Sözcü Yardımcısı Viktoras Papadopulos ile DİSİ’nin yanıt verdiğini yazan gazete, AKEL’in ise, müzakerelerin sıkı zaman takvimleri ve hakemlik prosedürleri olmadan, sürmesi gerektiği yorumunda bulunduğunu iletti.

VİKTORAS PAPADOPULOS

Gazeteye göre, Rum Hükümeti Sözcü Yardımcısı Viktoras Papadopulos yaptığı yazılı açıklamada, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in New York’ta Kıbrıs sorununu ileriye götürdüğü bir sırada, bazılarının müzakere süreciyle ilgili asılsız iddialarda bulunmakta olduğunu ifade etti.

Papadopulos, Rum halkının herkesin tutumunu değerlendirme konusunda yeterince olgun olduğunu da sözlerine ekledi.

DİSİ

Gazeteye göre DİSİ Basın Sözcüsü Prodromos Prodromu ise açıklamasında, geriye kalan siyasi güçlere, en azından Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in New York temasları ve çabaları sürerken, kendilerine hakim ve soğukkanlı olmaları tavsiyesinde bulundu.

Alithia gazetesine göre ise, DİSİ Başkanı Averof  Neofitu, dün Super Sport FM’deki bir yayında yaptığı konuşmada, hiç kimsenin Kıbrıs Hellenizminin geleceğini garanti altına almayacak olan bir çözüme imza koymayacağını dile getirdi.

Neofitu’nun kelimesi kelimesine “1960 garantileriyle, çözüm yok…” ifadesini kullandığını da aktaran gazete, Neofitu’nun, “Türkiye’nin yalnızca Kıbrıs Türk Kurucu devletinin garantörü olması durumunda çözümü kabul edeceği” ifadesinin kendisine sorulması üzerine ise “böyle bir konunun ele alınmadığını” söylediğini iletti.

Neofitu, Kıbrıslı Türklerin, güvenlikle ilgili mekanizmanın, iki toplumu da güvende tutacağını anlaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

AKEL

Gazeteye göre, AKEL Basın Sözcüsü Stefanos Stefanu ise yaptığı yazılı açıklamada, bugüne kadarki müzakere sürecinin, Kıbrıs sorununun iç boyutuyla ilgili çeşitli başlıklarda ilerleme gösterdiğini, ancak fikir ayrılıkları olmaya devam ettiğini, bundan dolayı müzakerelerin sıkı zaman takvimleri ve hakemlik prosedürleri olmadan devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Gazeteye göre AKEL, uluslararası konferansın ise yalnızca anlaşma mesafesinde olunduğu zaman toplanabileceği görüşünü de ortaya koydu.

DİKO

DİKO’nun ise Anastasiadis’e saldırdığını yazan gazete, DİKO’nun, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın sergilediğini iddia ettiği uzlaşmazlık resitalinin akabinde, Anastasiadis’in müzakerelerle ilgili karartma yapma ısrarının, bir şeyler gizlemek istediği anlamına geldiğini savundu.

EDEK

Gazeteye göre, EDEK Basın Sözcüsü Maria Panayotu ise açıklamasında, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın TC kökenlilerin kalması ve iki kurucu devlet meydana getirilmesine dair kısa zaman önceki açıklamalarının, geçerli olmaları durumunda, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in müzakere etmekte olduğu çözümün içeriğiyle ilgili ciddi soru işaretleri ortaya koymakta olduğunu ifade etti.

Gazeteye göre Panayotu, müzakerelerin kendilerini matematiksel olarak konfederasyona sevk etmekte olduğunu iddialarına ekledi.

DAYANIŞMA HAREKETİ

Gazeteye göre Dayanışma Hareketi Basın Sözcüsü Yannis Selinopulos ise açıklamasında, Anglo-Amerikanlar ile AB arasında, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’e dayatılacak olan ve Anastasiadis’in beş taraflı veya çok taraflı konferansa sürükleneceği, paralel müzakereler yapıldığından söz etti.

EKOLOGLAR

Rum Ekologlar-Vatandaşlar İşbirliği Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis de açıklamasında, Kıbrıs sorununun bu aşamasında, beş taraflı ve/veya çok taraflı bir konferansa gidilmesine tamamen karşı olduğunu dile getirdi.

ELAM

Rum Ulusal Halk Cephesi ELAM ise açıklamasında, Kıbrıs sorununda yeni bir politika çizilmesi gerektiğine işaret etti.

VATANDAŞLAR İTTİFAKI

Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ise yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununda beş taraflı konferans toplanmasıyla ilgili Türk önerisi, aynı zamanda Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in de Bürgenstock tipi bir çok taraflı konferans toplanması konusundaki tezine karşı olduğunu dile getirdi.

GARANTİLER KONUSUNDAKİ ÖNERİYLE İLGİLİ TARTIŞMALAR

Öte yandan Politis ise haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in müzakerelerde garantilerle ilgili sunduğu öneriyle ilgili anlaşmazlıkların, dün de sürdüğünü yazdı.

Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis’e göre, bunun Türk askeri birliklerinin yüzde 75’inin hemen, geriye kalanların da 18 ayı geçmeyecek olan bir geçiş dönemi içerisinde adadan ayrılmasından söz ettiğini yazan gazete, DİKO Basın Sözcüsü Athos Andoniadis’in ise, askeri birliklerin belirsiz bir zaman süresi için adada kalmalarından söz ettiğini iletti.

Gazeteye göre Andoniadis’in açıklamalarını yalanlayan Hristodulidis ise, böyle bir şeyin (siyasi partilerin) Başkanlığa gidip incelediği belgelerden ortaya çıkmadığı gibi, siyasi parti başkanlarına verilen öneriden de ortaya çıkmadığını sözlerine ekledi.