ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın, 19 Nisan’da Ada’ya gelmesinin beklendiği belirtildi.

Kathimerini gazetesi, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın, Ada’da liderlerle görüşeceğini yazdı.

Haberi “KKTC’deki Gelişmeler Konusunda ABD’den Ankara’ya Mesaj” başlıklı ve “Amerikalılar Akıncı İçin Endişe Duyuyor” alt başlıklarıyla veren gazete, iyi haber alan kaynaklara dayanarak Nuland’ın ziyaretinin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya yönelik bir destek hareketi olarak addedildiğini yazdı.

Habere göre Nuland, Akıncı’dan gelişmelere ilişkin ayrıntılı bilgilendirme isteyecek.

Gazete Nuland’ın, ayrıca Washington’da Suriye, terör, insan haklarının durumu gibi konularda görüşmeleri sürdürmek amacıyla bu hafta Türkiye’ye gideceğini de yazdı.

Amerikan Hükümeti’nin, Akıncı-Anastasiadis arasındaki müzakerelerin başlamasından hemen sonra, Kıbrıs sorununa ilişkin tezinin, iki tarafın çabalarının desteklenmesi şeklinde olduğunu yazan gazete Amerikan Hükümeti’nin ayrıca iki lider arasındaki kimyanın iyi ve kesin olduğuna, çözüm konusunda anlaşmaya varmayı başarabileceklerine inanmak istediğini belirtti.

Gazete Amerika’nın ayrıca iki lider arasındaki iyi ortamın Ankara’nın siyasetini de olumlu etkileyeceğini umut ettiğini yazdı.

Kıbrıs sorununa ilişkin olarak Washington tarafından gündeme getirilen daimi konuların garantiler, mülkiyet, toprak ve Maraş olduğunu, son olarak ise buna çözümün maliyetinin de eklendiğini belirten gazete, Türkiye’nin ise bu konuda geri adım attığının görüldüğünü savundu.

Gazete ABD’nin aynı zamanda KKTC’deki iç duruma ilişkin endişesini de dile getirdiğini, bu krizde, “Ankara’nın parmağının olup olmadığını” teyit etmek istediğini ileri sürdü.

Gazete aynı haberinde , ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın, Nisan sonu veya Mayıs başında yeniden Ankara’ya gideceğini de yazdı.

“TÜRK TARAFININ MAYIS SEÇİMLERİNİ BAHANE ETTİĞİ İDDİASI”

Kathimerini gazetesi, “KKTC’deki Gelişmelere İlişkin ABD’den Ankara’ya Mesaj” başlığı altında ise, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Broking Enstitüsü’ndeki konuşmasında Kıbrıs sorununa geniş bir şekilde eğinmesine ayrıca TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Amerikalı mevkidaşı önündeki müdahalesine karşın, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın temaslarında, Kıbrıs sorununa çok az değindiğini savundu.

Türklerin, Mayıs ayında Güney Kıbrıs’ta yapılacak seçimler bahanesini kullanarak, 2016 yılı içerisinde çözüm olacağına dair arzularını dile getirmekle sınırlı kaldığını savunan gazete Türklerin, Kıbrıs sorununun boyutlarına ilişkin yakıcı konular üzerinde konuşmaktan kaçındığını öne sürdü.

Washington’daki iyi haber alan bir kaynağa dayanarak Kıbrıs sorununun sadece TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden arasındaki görüşmede yer aldığını yazan gazete Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanlığı’nın TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik güvenini kaybettiğini bunun, Kıbrıs sorununa da yayıldığını, Amerikalıların, Türk tarafının, Güney Kıbrıs’taki Mayıs ayındaki milletvekilliği seçimlerini “bahane” olarak kullandığını ayrıca Erdoğan ve Türk Hükümeti’nin şu anda karşı kaşıya kaldığı sorunlar nedeniyle de olumlu adımlar atma konumunda olmadığını anladığını belirtti.

Gazete bunun, koalisyon hükümetindeki yeni düzenlemelerle içte karşılaştığı sorunlarla Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından da anlaşıldığını ileri sürerken, bunun sonucu olarak iki müzakerecinin, görüş birliklerine ilişkin belgeyi tamamlayamadıklarını yazdı.

“TÜRKİYE AVRUPA’YA BAKIYOR, KIBRIS SORUNUNU GÖRMÜYOR”

Kathimerini gazetesi “Türkiye Avrupa’ya bakıyor, Kıbrıs sorununu görmüyor” başlıklı bir başka haberinde ise, Kıbrıs sorunundaki müzakereler sürecinde son dönemlerde kaydedilen yavaşlamanın, Türk diplomasisinin ve Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ağzıyla Kıbrıs Türk liderliğinin kast ettiği milletvekilliği seçimleriyle ilgili olmadığını belirtti.

Bunun (yavaşlamanın) iki nedeninin bulunduğunu belirten gazete, bir tanesinin, KKTC’deki büyük koalisyonun dağılmasıyla, zaman geçtikçe daha yoğun hissedilecek siyasi istikrarsızlık olduğunu, Güney Lefkoşa’daki siyasi kaynakların, mevcut durumun uzun sürmesi durumunda Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, mayıs ayındaki seçimlere ilişkin söylediklerine zıt olarak, müzakerelerin ertelenmesini talep edebileceği şeklinde (gazeteye) açıklama yaptıklarını yazdı.  

Gazete ikinci neden olarak ise iki tarafın, görüş birliklerini kaydedememesini gösterdi.

Haberde ayrıca Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in görüş birliklerinin uzlaşıya dönüşmesi konusunda Cumhurbaşkanı Akıncı’ya baskı yaptığı savunuldu.

Gazete aynı haberde ayrıca Türkiye’nin, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’un Ankara’yı ziyaret etmesi sırasında, Türkiye’nin Kıbrıs sorununda büyük adımlar atma niyetinde olmadığının ortaya çıktığını savundu.

NEOFİTU

Alithia gazetesine göre DİSİ Başkanı Averof Neofitu, Kıbrıs sorunu çözümlenmeksizin Türkiye’nin AB perspektifine sahip olamayacağını savundu.

KKTC’deki gelişmelerin arkasında Türkiye bulunup bulunmadığı şeklindeki bir soru üzerine Neofitu, Türkiye’nin, Kıbrıs sorununun çözümü olmadan herhangi bir AB perspektifinin olmayacağını anlaması gerektiğini belirtti.

Neofitu, KKTC’de yeni koalisyon hükümeti kuracağı görülen iki partinin (UBP-DP), ülkenin yeniden birleşmesi sürecinin o kadar destekçisi olmadığını da ileri sürdü.

Neofitu ayrıca, KKTC’deki gelişmelere atıfta bulunarak bunun, müzakere masasındaki olası etkilerinin ciddi bir şekilde analiz edilmesi gereken bir gelişme olduğunu söyledi.