DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun, Güney Kıbrıs’ı ziyaret eden Almanya Federal Meclisi Avrupa Konuları Komitesi üyeleriyle bir araya gelerek Kıbrıs sorununu görüştüğü haber verildi.

Fileleftheros gazetesine göre görüşmenin ardından açıklamada bulunan Neofitu, Alman Meclisi ve Komite’nin tezlerine ilişkin memnuniyetini dile getirdi.

Neofitu, gerek Komite Başkanı Gunter Krichbaum, gerekse üyelerinin, Kıbrıs sorununun çözümünde AB müktesebatı ve ilkelerine saygı duyulması gerektiğine ve daimi sapmaların olamayacağına dair tezlerini teyit ettiklerini belirtti.

Görüşmede temel özgürlüklerin öneminin de vurgulandığını söyleyen Neofitu, Almanların, üçüncü ülkelerin ne garantör haklarıyla, ne de orduların varlığıyla yeniden birleşmiş bir Avrupa ülkesinde yerinin olmadığı üzerinde durduklarını anlattı.

Neofitu, bu konuda Romanya’da önemli bir azınlık olan Macarların Macaristan’dan garanti ve ordu isteyemeyeceği örneği üzerinde durulduğundan söz etti.

Öte yandan habere göre ELAM ise Alman yetkililerin temaslarda bulunmak üzere KKTC’yi de ziyaret etmesinden ötürü kınanmaları ve onlarla görüşmeler yapılmaması gerektiğini savundu.

NEOFİTU’DAN DİSİ ÜYELERİNE ÇAĞRI: “ÖNE ÇIKIN SAKLANMAYIN”

Öte yandan Politis gazetesine göre Neofitu, DİSİ üyelerine sert bir mesaj vererek, onları, saklanmayı bırakıp, alacakları saldırılardan korkmadan partinin Kıbrıs sorunundaki tezlerini kurtarmak için öne çıkmaya çağırdı.

Gazete, Neofitu’nun DİSİ Siyasi Bürosu’nun Kıbrıs sorunu gündemli toplantısında bazı üyelerin saldırı alacakları korkusuyla saklanmalarına ilişkin hoşnutsuzluğunu dile getirdi.

Kıbrıs sorunundaki gelişmelerden ötürü saldırıların sadece kendisinde ve iki üç üyede toplanmasıyla ve diğerlerinin ortadan yok olmasıyla işlerin yürüyemeyeceğini söyleyen Neofitu, “DİSİ’nin sesi sizlersiniz” diyerek Siyasi Büro üyelerini, partinin Kıbrıs sorununda tezlerini ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in icraatlarını savunarak dinamik bir şekilde öne çıkmaya teşvik etti.