Rum Meclisi Dışişleri ve Avrupa Meseleleri Komitesi Başkanı Averof Neofitu’nun, Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan Parlamentoları Dışişleri Komiteleri’nin üçlü bir görüşme gerçekleştirmesi önerisinde bulunduğu belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, Rum Meclisi Dışişleri ve Avrupa Meseleleri Komitesi Başkanı Averof Neofitu’nun, bu öneriyi, İsrail Parlamentosu (Knesset) temasları sırasında dile getirdiğini yazdı.

Habere göre Neofitu, parlamento düzeyindeki üçlü görüşmenin, 28 Ocak’ta Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilecek olan Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasındaki üçlü zirve çerçevesinde yapılmasını önerirken, bu öneri, muhatapları tarafından kabul edildi.

Neofitu, temasları sırasında Güney Kıbrıs ile İsrail arasındaki ilişkilerin son yıllarda güçlenmesinin önemini vurguladı.

Kıbrıs sorununun çözümünün, Doğu Akdeniz ve geniş bölgedeki güvenliğe katkı sağlayacağını dile getiren Neofitu, ülkeyi yabancı garantilerden kurtaracak olan Kıbrıs sorununun çözümünün, İsrail’in de yararına olacağını, stratejik derinliğinin hiçbir şekilde sınırlandırılmayacağını belirtti.

Neofitu, Knesset Başkanı Yuli Edelstein ile gerçekleştirdiği görüşmede iki parlamento arasındaki dostane ilişkilerin güçlenmesinin önemini vurguladı.

İsrail İşçi Partisi Genel Başkanı İzak Herzog ile yaptığı temasta, müzakere sürecindeki gelişmeleri ve iki ülke ekonomisini ele alan Neofitu, İsrail eski Dışişleri Bakanı ve İsrail-Güney Kıbrıs Dostluk Grubu Başkanı Avigdor Liberman ile de bir araya gelerek bölgesel güvenlik konularını görüştü.