Rum basını, Rum ve Yunan hükümetlerinin, “mektubun gerekli yere iletildiğini” ısrarla söylediklerine işaret ederek, “nerede bu mektup” diye soruyor.

Simerini haberi “Verildi, Ama Nereye Gitti Bu Mektup?.. Atina ve Lefkoşa Gereken Yere Verildiğinde Israr Ediyor Ancak Daha Fazla Detay Vermiyor... Lefkoşa’nın Cevabı: Erdoğan Siyasi Sebeplerle Yalanlıyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.

En azından şimdilik, mektubun (Erdoğan’ın) eline geçtiğine dair bir teyit olmadığına işaret eden gazete, “Yeni Sultan” nitelemesinde bulunduğu Erdoğan’ın KKTC ziyareti sırasında söylediklerinin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “elini böğründe bıraktığını” vurguladı, özetle şunları aktardı:

“Anastasiadis’in iki paragraflık mektubu Türkiye’ye bizzat Yunan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos tarafından (başta söylendiği gibi Yunan Dışişleri Bakanlığı müsteşarı tarafından değil) verildi.  Ancak ortaya çıkan büyük soru,  mektubun Türk Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sinirlioğlu tarafından elden alınmasının ardından Türk Cumhurbaşkanı’nın Özel Kalemi’ne iletilip iletilmediğidir.

Erdoğan, Türkiye’nin yeni cumhurbaşkanı olarak görevini devraldığı gün onlarca kutlama mektubu aldığına göre şu siyasi tartışma ortaya çıkıyor: Mektubun Venizelos tarafından direkt kendisine verilmesi veya Başkan Anastasiadis’in mesajının Yunanistan Dışişleri Bakanı tarafından sözlü olarak iletilmesi daha mı tercih edilir olurdu.

Mektubun doğru ele ulaştığının doğrulanması için çaba harcanıp harcanmadığını sormak için Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs sorunu ve Türkiye Masası Müdürü’ne ulaştığımızda, bize Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in açıklaması hatırlatıldı. Bu, Başkan Anastasiadis’in aynı konuda yaptığı açıklamanın hemen öncesinde cereyan etti. Atina’dan da gazetemize aynı cevap verildi: Mektup gereken yere verildi. Ancak daha fazla detay verilmedi.

ANASTASİADİS

Recep Tayyip Erdoğan’ın işgal bölgelerinde yaptığı siyasi ve ironi dolu açıklamalardan ortaya çıkan meseleyi Başkan Anastasiadis de yorumladı. Anastasiadis, ekonomi trajedisiyle ilgili araştırmaların gidişatı hakkında bilgi almak üzere gittiği Konferans Merkezi’nde konuyla ilgili soruya muhatap oldu. Anastasiadis meselenin önem çıtasını ve ihtilaf konusu mektup öğrenildiğinde oluşan beklentileri aşağı indiren bir cevap verdi. Erdoğan’ın olumsuz ifadelerini siyasi ve diplomatik nedenlere bağladı. Erdoğan mektubu aldığını neden reddetti? sorusuna karşılık da şunları söyledi:

‘Çünkü aldığını kabul ederse, Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı’nı dolaylı yoldan tanımış olacağını düşündü. Benim bildiğim, (mektubu) ulak olarak alan Yunanistan Dışişleri Bakanı, iletilmek üzere vermesi gereken yere verdi, dolayısıyla,  yorumlamamı gerektiren büyük bir konu görmüyorum. Keşke başka tezleri doğru olsaydı, (mektup) beni meşgul edecek en son şey olurdu.’

Böyle bir şey varsa, o zaman da neden alaycı bir tonla ‘başka mektuplar alınıyor ancak öyle bir mektup almadım’ diyen Türk Cumhurbaşkanı’nın kötü niyetli ve aşağılayıcı yorumlarına neden cevap verilmediği sorusu akla geliyor.”

Gazete haberinin “Anastasiadis-Venizelos: Nerde Bu Mektup?...Bir Sürü Soru” başlığıyla ayırdığı bölümünde ise ana haberinin bütününe yaydığı soruları şu şekilde özetledi:

“1-Nihai alıcısına ulaşıp ulaşmadığının teyit edilme yolu yokken mektubun gönderilmesi (Yunanistan Dışişleri Bakanı aracılığıyla) için neden bu dönem seçildi?

2- Lefkoşa,  mektubun aldığına kesin gözüyle bakıyor olduğuna göre neden Erdoğan’ın kötü niyetli ve çok alaycı sözlerine cevap vermedi?

3-Evangelos Venizelos mektubu neden doğrudan Erdoğan’a vermedi de bunun için Türk Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı’nı tercih etti?”

“ERDOĞAN KENDİSİNE YATIRIM YAPANLARI HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI”

Fileleftheros “Anastasiadis: Tayyip Erdoğan Kendisine Yatırım Yapanları Hayal Kırıklığına Uğrattı... ‘Başkan, Söylediklerinin Beklenen Şeyler Olduğunu Söylüyor” başlıklı haberinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC ziyareti sırasında söylediklerinin “kendisine yatırım yapanları hayal kırıklığına uğrattığını” söylediğini yazdı.

Gazeteye göre Anastasiadis, “Dürüst olayım, en azından Türk hükümetinin Kıbrıs sorununun çözümüne yardımcı olmaktaki meşhur kararlılığını göstermesi bekleniyordu. Onca kınanası söyleminden sonra, üzülerek söylüyorum ki, doğrulama anlamında beklenmiyor olmasına karşın, Sayın Erdoğan’a yatırım yapmış olabilecekleri hayal kırıklığına uğrattı. Müdahale edebilecek güçlerin değerlendirmesi, AB’nin ve diğer dost ve stratejik ortakların değerlendirmesinin bugüne kadarki durgunlukta, özellikle de işgal kuvvetinin uzlaşmazlığı konusunda bir ilerlemeye yardımcı olacağını ummak istiyorum” dedi.

Alithia haberi “Abastasiadis: ‘Erdoğan Hayal Kırıklığına Uğratıyor’” , Politis de “Erdoğan’ın Söylediklerinden Sonra Mektup Anastasiadis’in Uğraşacağı En Son Şey... ‘Kendisine Yatırım Yapanları Hayal Kırıklığına Uğrattı” başlığıyla aktardı.

“YUNANİSTAN ÖNEMİNİ KÜÇÜMSEMEYE ÇALIŞTI AMA ERDOĞAN SAMARAS’LA GÖRÜŞECEK”

Aynı gazete “Erdoğan ve Samaras Görüşecek... Atina’nın ‘Ortada Bırakmasına’ Rağmen Görüşme Ayarlandı” başlıklı haberinde ise TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’ın yarın ve sonraki gün (Perşembe-Cuma) Galler’de yapılacak olan NATO Zirvesi çerçevesinde görüşeceğini bildirdi.

Gazete “Atina –görüşmenin önemini küçümsemek isteğiyle- ‘uluslararası etkinliklerde bu tür görüşmeler olağandır’ dese de bu aşamada ve Erdoğan’ın işgal bölgelerini ziyaretinde söylediklerinden sonra, (görüşmenin) yararı kuşkuludur, yanlış mesajlar da verir” ifadesini kullandı.

Erdoğan’ın KKTC ziyareti sırasında “çözüm şekliyle ilgili bilinen taksimci tezlerini tekrarladığını ve işgal kuvveti olarak sorumluluklarını Yunanistan’ınkilerle eşitlemeye çalıştığını” savunan gazete görüşmenin Türk tarafınca talep edildiğini yazdı.