Kayıp Şahıslar Komitesi Rum üyesi Nestoras Nestoros, bu yılın ilk 3 ayı içerisinde 13 Rum kayıp ile 1974 yılında ölenler listesinde bulunan 6 kişinin kimliğini tespit edildiğini açıkladı.

Alithia gazetesinin haberine göre Nestoros, Rum Haber Ajansı’na (KİPE) yaptığı açıklamada, şu an komitenin aramakta olduğu yaklaşık bin Kıbrıslı Türk ve Rum kayıp bulunduğunu söyledi.

Habere göre Nestoros, toplam kayıp sayısının 2001 olduğunu ve Havadis gazetesinde çıkan haberde geçen, bin 113 kişinin kimliğinin tespit edildiği ve geriye 888 kişinin kaldığı bilgisinin iddia olduğunu kaydetti.

Nestoros, arkeolojik kemik addedilen 50 durum bulunduğunu ve bununla birlikte, olgular zemininde kimlik tespitine götüren bazı vakalar olduğunu söyledi.

KKTC’deki kazılarla ilgili sorunun ne olduğuyla ilgili bir soru üzerine ise Nestoros, güvenilir bilgi bulunmadığı ve bu nedenle başarısızlık yaşandığı yanıtını verdi. Nestoros, komiteye gelen bilginin kesin bilgi olması ve daha fazla işbirliği yapılması gerektiğini vurguladı.

Nestoros, BM’nin Ledra Palace’taki arşivlerinin araştırmasını kimin, nasıl yapacağının sorulması üzerine ise, bunun, BM’nin ele alacağı bir konu olduğu yanıtını verdi.

Habere göre Nestoros, Paşaköy kayıpları konusunda da, gösterilen bölgede kazı yapmak için Türk askerinden izin beklediklerini söyledi.

Nestoros, antropoloji laboratuarının işleyişinin, 2017 yılında da devam edebilmesi için daha fazla kazı yapılması ve daha fazla kalıntı bulunması gerektiğine işaret etti.