Rum Meclisi Göçmenler Komitesi’nin, kayıplar konusunda bilgilendirildiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, Kayıp Şahıslar Komitesi’ndeki Kıbrıslı Rum üye Nestoras Nestoros’un, 7 Ekim tarihinde Rum Meclisi Göçmenler Komitesi’ne gönderdiği bilgi notuyla, kayıplara ilişkin kimlik tespiti, kazı süreçleri ve Kayıp Şahıslar Komitesi’nde, kayıplara ait kemik kalıntılarının “Türk ordusu tarafından bilinçli olarak taşınmasına” ilişkin var olan “baş ağrısı” konusunda ayrıntılı bilgilendirmede bulunduğunu yazdı.

Gazete bilgi notuna dayanarak, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin programı çerçevesinde bugüne kadar 518 Kıbrıslı Rum-Yunan ile 181 Kıbrıslı Türkün kimlik tespitinin yapıldığını belirtti.

Habere göre Nestoros, Antropoloji Atölyesi’nde bulunan ve henüz analiz edilmeyen kemik kalıntılarının, 15 Kıbrıslı Rum ile 100 Kıbrıslı Türk’e ait olduğunun hesaplandığını ifade etti.

Nestoros, genetik ve antropolojik analiz çalışmalarının gelişim halinde olduğu 145 durumun bulunduğunu, bunun ötesinde 50 Kıbrıslı Ruma ilişkin kimlik tespitinin, kemiklerde yeterli DNA ortaya çıkmaması veya DNA uyumu olmaması nedeniyle yapılmasının mümkün olmadığını belirtti.

İlk başta, DNA örenği vermeyi ret eden kayıp yakınları ile işbirliği yapılması için büyük çaba harcandığını belirten Nestoros, arkeolojik bulgularla bağlantılı olan 70-80  durumun söz konusu olduğunu, bunların Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmasıyla ilgili olup olmadığının teyit edilmesi için çalışmaların yapıldığını ifade etti.

Kayıp Şahıslar Komitesi kazı ve kimlik tespit çalışmalarının 2006’da başladığını, 7’si Kuzey’de 2’si ise Güney Kıbrıs’ta olmak üzere 9 kazı ekibinin görev yaptığını ifade eden Nestoros, bugüne kadar bin 96 alanda kazı çalışması yapıldığını, 306 alanda kemik kalıntılarına rastlanıldığını, bu alanlardan bazılarının askeri alanlar veya askeri bölgeler kategorisine dayalı alanlar olduğunu belirtti.  

Nestoros, Türk askerinin, Kasım 2015’te, 30 askeri alanda kazı yapılmasına izin verdiğini ve yılda ortalama 10 alan olmak üzere kazı çalışmalarının gelecek üç yılda devam etmesinin beklendiğini  ifade etti.

2016 yılı içerisinde askeri bölgelerde 9 muhtemel gömü alanında çalışmaların yapıldığını ifade eden Nestoros, bu kazı alanlarının ikisinde, Ay.Demet ve “Voni’” de kemik kalıntılarına rastlanıldığını belirtti.

Nestoros mektubunda ayrıca, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin, Kıbrıs’taki tüm ilgili taraflar ile yurt dışındaki, Kızılhaç, BM gibi uluslararası kuruluşlara, kayıpların akıbetinin belirlenmesine ilişkin arşiv bilgilerini toplamak için mektup göndereceğini de ifade etti.