Simerini ve diğer gazetelerde yer alan habere göre Nestoros, Kıbrıs Rum Haber Ajansı KİPE’ye yaptığı açıklamada, amaçlarının kayıp yakınlarına, kimlikleri tespit edilmiş olan kayıplarına ait bir veya iki kemik parçası teslim etmek olmadığını söyledi.

Gazeteye göre, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin amacının, kayıp kalıntılarının kimlik tespiti için gerçekleştirilen testlerin kalitesi olduğu kadar, ailelere teslim edilen kemiklerin oranı olduğunu da dile getiren Nestoros, Rum Yönetimi’nin İnsani Konularından Sorumlu Komiseri Fotis Fotiu’nun dün Rum basınında yer alan ve 2015 yılında yalnızca 30 kimlik tespiti yapıldığı konusundaki açıklamalarına yanıtında ise “eğer ailelere yalnızca iki kemik verirsek, kimlik tespitleri 100’ün üzerinde de olabilir” ifadesini kullandı.

2015 yılında 34 kimlik tespiti yapıldığını ifade eden Nestoros, ancak ellerinde 70–80 profile ait olan sonuçlar bulunduğunu belirtti.

Öte yandan kayıplara ait olan kemiklerin ailelere teslim edilmesine paralel olarak, her aileye kapsamlı bir rapor sunulduğunu da dile getiren Nestoros, raporun Yunanca, İngilizce ve Türkçe dillerinde olmak üzere, genetik analizler ve antropolojik bulgulardan oluştuğunu anlattı.

Kayıp Şahıslar Komitesi’ne yönelik bilgi akışı konusuna da değinen Nestoros, insanların kayıplarla ilgili bilgi vermediğini, öte yandan kayıpların gömülü oldukları yerleri bilen insanların konuşmasının Komite’nin çalışmaları açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

Nestoros, kimlik tespitleri yapılan 444 Kıbrıslı Rum kaybın 281’inin, kayboldukları yerlerden ve gömüldükleri düşünülen yerlerden farklı yerlerde tespit edildiklerini de sözlerine ekledi.