Alithia gazetesine konuşan Nestoros, görgü tanıklarının, iki kamyonun söz konusu bölgeye Rum kayıpları taşıdığına dair verdikleri ifadeye dayanılarak kazılara başlandığını, ancak kazı çalışmalarında bulunan mezarın büyük olmadığını ve bölgede daha fazla kalıntı bulunmasının da beklenmediğini söyledi.

Habere göre Nestoros, kazı çalışmalarında herhangi bir kişisel eşya tespit edilmesi halinde, ulaşılan kalıntıların vatandaşa mı, yoksa askere mi ait olduğu sorusunu yanıtlayacaklarını kaydetti.

Nestoros, kalıntıların kime ait olduğunu da genetik testlerle tespit edeceklerini belirtti.

Bölgede dün itibarıyla ekskavatörlerle çalışmayı bırakıp, elle kazma çalışmalarına başlandığını kaydeden Nestoros, bu çalışmanın bir-iki hafta kadar süreceğini söyledi.

POLİTİS GAZETESİ: “KALINTILAR ÜÇ KİŞİYE AİT”

Öte yandan Politis gazetesinin ilgili haberinde de, bulunan kalıntıların üç kişiye ait olduğu belirtildi.

Gazete, kayıplar konusunu yakından takip eden kişilerin, bölgede 40-50 askerin gömülü olduğu bir toplu mezarın söz konusu olmadığını, ancak bunun, bulunan kalıntıların Rum askerlerine ait olmadığı anlamına gelmediğini yazdı.

Habere göre, gazeteye açıklama yapan bir kaynak, bölgede 40-50 kişinin gömülü olduğu bir toplu mezar bulunmasının söz konusu olmadığını belirtti.

Gazete, Nestoros’un “POLİTİS 107-6” radyo kanalına yaptığı açıklamalarda ise, kazıların yapıldığı bölgede iki kayba ait kalıntılara ulaştıklarını ve üçüncü bir kaybın daha bulunmuş gibi göründüğünü söylediğini yazdı.

Gazeteye göre Nestoros, bu bölgede çok sayıda kayba ait kalıntılar bulunabileceğinden şüphelendiğini belirtirken, bunun, 60-70 metre ilerdeki ikinci bölge için de geçerli olabileceğini ima etti.

“KIBRISLI TÜRK GÖRGÜ TANIĞI DAHA DERİN KAZI YAPILMASI İÇİN ISRARCI”

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Rum üyesi Nestoras Nestoros, Fileleftheros gazetesine yaptığı açıklamada ise, kazı çalışmalarında üçüncü bir kayba daha ulaşıldığını ancak bunun teyit edilmediğini söyledi.

Gazeteye göre Nestoros, Merkezi Cezaevi arkasındaki bölgede kayıpların gömülü olduğu bilgisini veren Kıbrıslı Türk görgü tanığının, kazı çalışmalarında kalıntılara ulaşılamamış olmasına rağmen, daha derin kazı çalışması yapılması için ısrar ettiğini kaydetti.

Nestoros, Kıbrıslı Türk görgü tanığının, Barış Harekatı sırasında söz konusu bölgeden geçerken, yeni kazılmış toprak gördüğünü ve başka göstergelerle birlikte, bunun toplu mezar olduğundan emin olduğunu; bunun yanı sıra o dönemde, savaşta ölen Rum askerlerinin toplandığıyla ilgili bilgilerin sızdığını söylediğini belirtti.

“TÜRK ASKERİ FARKLI BÖLGELERDE EŞZAMANLI KAZILARA İZİN VERMELİ”

Haravgi gazetesine de konuşan Nestoros, Türk askerinin farklı bölgelerde eşzamanlı kazılar yapmasına izin vermesi gerektiğini söyledi.

Nestoros, şu an ellerinde izin bulunduğunu, ancak Türk askerinin, önce belli bir bölgede yapılan kazıların tamamlanması ve ardından ikinci bölgeye geçilmesi sınırı koyduğunu iddia etti.