Fileleftheros gazetesi “Netanyahu Kaygıları Giderdi… Yunanistan ve Kıbrıs ile Üçlü İlerliyor Anacak Türkiye ile de Yeniden Yakınlaşacak” başlıklarıyla verdiği haberinde, Anastasiadis’in dün Netanyahu ile telefon görüşmesi yaptığını yazdı.

Telefon görüşmesinin önceden planlandığını kaydeden gazete, Türkiye ile İsrail arasındaki anlaşmayla ilgili haberler üzerine görüşmenin daha da ilgi çekici hale geldiğini belirtti.

Gazete edindiği bilgilere göre Netanyahu’nun görüşmede kaygıları giderici konuşarak, Türkiye ile aralarındaki herhangi bir yakınlaşmanın ne Güney Kıbrıs’ı, ne de iki ülke arasındaki ilişkileri etkileyeceği teyidinde bulunduğunu aktardı.

Görüşmede 28 Ocak tarihinde Lefkoşa Rum kesiminde gerçekleştirilecek olan Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail Liderler Zirvesi’nin de ele alındığını belirten gazete, Netanyahu’nun, Güney Kıbrıs ve Yunanistan ile işbirliğini bırakmasının söz konusu olmadığı teyidinde de bulunduğunu, ancak Türkiye ile de yeniden yakınlaşmanın gerekliliğinin de açık olduğunu kaydetti.

Haberinde İsrail ile Türkiye arasında görüşülen konularla da ilgili bilgiler veren gazete, enerji konusunun henüz görüşülmediğini, ancak iki ülkenin yakınlaşması durumunda bu konunun daha sonra görüşülme ihtimalinin olduğunu belirtti.

Enerji konusunun gündeme gelmesi durumunda Türkiye üzerinden boru hattıyla doğalgaz nakli konusuyla da karşılaşılacağına işaret eden gazete, bunun olması için, boru hattının Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nden geçeceğinden Rumların onayının gerekeceğini belirterek, Kıbrıs sorununun çözülmemesi durumunda Güney Kıbrıs’ın “bu perspektifi bozmaması için” bazı ülkeler ve şirketlerin baskısı altında olacağını yazdı.

Alithia gazetesi ise, Güney Kıbrıs’ın Türkiye ile İsrail’in enerji konularında olası anlaşması durumunda boru hatlarının sözde “MEB”in içerisinde geçmesi gerekeceği için rollerinin güçleneceği değerlendirmesinde bulunduğunu yazdı.

SİLİKİOTİS AB ENERJİ KOMİSERİYLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Haravgi gazetesi AKEL’in Avrupa Parlamentosu’ndaki Milletvekili Neoklis Silikiotis’in AB Enerji ve İklim Değişikliği Komiseri Miguel Arias Canete ile görüştüğünü yazdı.

Habere göre Canete, yakın zamanda gerçekleşen doğalgaz keşifleri çerçevesinde Doğu Akdeniz Bölgesi’ndeki dinamiğin farkında olduklarını ve Güney Kıbrıs doğalgaz yatağının ve bölgedeki diğer doğalgazla ilgili kalkınma planlarını ilgiyle takip ettiklerini belirtti.