Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun, Türkiye ile İsrail’in, aralarındaki ilişkilerin normalleştirilmesi hedefiyle yürüttükleri görüşmeleri de ele aldıkları uzun bir telefon görüşmesi yaptıkları haber verildi.

Fileleftheros haberi “Yeni İnisiyatifler Kotarıyorlar… Netanyahu ve Anastasiadis Zengin Gündemli Uzun Telefon Görüşmesi… Teyit: ‘Türkiye İle Anlaşma İsrail-Kıbrıs İlişkilerini Etkilemeyecek” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

Habere göre İsrail’in ulusal günü vesilesiyle, Anastasiadis’in inisiyatifiyle gerçekleşen görüşmede Netanyahu ülkesi ile Türkiye arasında yürütülmekte olan görüşmeler hakkında bilgi verdi ve bu görüşmelerden çıkacak anlaşmanın, Güney Kıbrıs-İsrail ilişkilerini etkilemeyeceği güvencesi verdi. Netanyahu’nun verdiği teyidin Rum tarafını memnun ettiği kaydedildi.

Haberi iç sayfasında “‘İlişkilerimiz Etkilenmez’… Gündemi Zengin 20 Dakikalık Telefon Görüşmesi” başlığıyla detaylandıran gazete, edindiği bilgilere dayanarak Anastasiadis-Netanyahu telefon görüşmesinde ele alınan konuları özetle şöyle aktardı:

“1-İsrail Başbakanı Anastasiadis’e ülkesinin, ilişkilerinin normalleştirilmesi maksadıyla Türkiye ile yürütmekte olduğu görüşmelerle ilgili bilgi verdi. Benjamin Netanyahu Nikos Anastasiadis’e çıkacak anlaşmanın İsrail-Kıbrıs ilişkilerini etkilemeyeceği güvencesi verdi.

2-İsrail’in AB ile ilişkileri ele alındı ve Kıbrıs, bu ilişkilerin güçlendirilmesine yardımcı olma görevini üstlendi. Bu konuda Kıbrıs geçmişte de aynı istikamette inisiyatif üstlenmişti. İsrailliler Yunanistan Kıbrıs’ın, AB ile işbirliklerine köprü olabileceğini düşünüyor.

3-Enerji konusu da ele alındı ve iki başka 2016’nın ikinci yarısında görüşmeye karar verdi. Görüşme tarihi diplomatik yoldan belirlenecek.

4-Anastaiadis Kıbrıs müzakere süreciyle ilgili bilgi verdi, Filistin meselesi de görüşüldü.

5-Netanyahu-Anastasiadis görüşmesinde iki ülkenin iç siyasi sahnesi de ele alındı. Netanyahu Pazar günü yapılacak genel seçimle ilgili bilgi istedi, Anastasiadis de İsrail’deki iç siyasi gelişmeler hakkında bilgi aldı.”

Gazete Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’in twitter hesabından, Anastasiadis ve Netanyahu’nun iki ülkenin ikili ilişkileri, bölgesel işbirliği ve Kıbrıs sorununu görüştüklerini duyurduğunu yazdı.

Haberde 12-13 Nisan’da ilk Güney Kıbrıs-İsrail-Yunanistan üçlü tatbikatının icra edildiği, 20 Nisan’da da İsrail’de Enerji Bakanları Genel Müdürleri düzeyinde üçlü görüşme gerçekleştirildiği, bu görüşmede Ocak 2016’da devlet başkanları düzeyinde gerçekleştirilen zirvede Enerji konusunda alınan kararların uygulama aşamasının ele alındığı hatırlatıldı.