Kathimerini gazetesi “Lefkoşa’nın Açılımları ve Beklentileri” başlığıyla verdiği haberinde Anastasiadis’in Ürdün, İsrail ve Filistin ziyaretleri ile Malta’da mültecilerle ilgili AB zirve toplantısında gündeminin üst sıralarında üç ana konunun bulunduğunu yazdı.  

Bunlardan ilkinin Güney Kıbrıs’ın, Brüksel’de güney komşuların talepleriyle ilgili aracılık yapması yönünde AB üye ülke niteliğinin değerlendirilmesi olduğunu kaydeden gazete, ikincisinin de bölgenin belirli sorunlarının göğüslenmesi ve/veya enerji dışında savunma ve güvenlik gibi konularda da mevcut (iş birliklerinin) genişlenmesi için ad hoc bölgesel iş birliklerinin yapılması olduğunu aktardı.

Üçüncüsünün ise ikili ilişkilerin geliştirilmesi olduğunu belirten gazete, Güney Kıbrıs’ın bu gündem temelinde geniş Doğu Akdeniz bölgesinde oynayabileceği jeopolitik rolü güçlendirmeyi arzuladığını vurguladı.

Güney Kıbrıs’ın, AB’deki görüşmeleri -mülteci krizi denklemine ilk aşamada Ürdün ve Lübnan’ı dahil ederek- genişletmeyi de istediğinden söz eden gazete, bu çabanın hedefinde Ankara’nın mülteci krizinde Brüksel’le işbirliği için ortaya koyduğu bedeller karşısında bir “karşı ağırlık” yaratmak ve Güney Kıbrıs’ın, Türkiye’nin üyelik başlıklarının açılmasına rıza göstermesi için alacağı baskıların göğüslenmesi çabalarını güçlendirmek olduğunu belirtti.

Gazete haberinin devamında Anastasiadis’in Doğu Akdeniz gezisi sırasındaki temaslarını da özetledi.

ENERJİDEN SAVUNMA VE GÜVENLİĞE

Güney Kıbrıs’ın bazı ülkelerle, enerji konusunun yanı sıra savunma ve güvenlik konularında da iş birliği yapmasının söz konusu olduğuna değinildi.

Haravgi gazetesi “Lefkoşa’da Diplomatik Ateş” başlığıyla verdiği haberinde Anastasiadis’in gerilimlerle dolu bölgedeki Ürdün, İsrail ve Filistin ziyaretlerine ilişkin memnuniyetin olduğunu belirtti.

Anastasiadis’in Ürdün ziyaretine vurgu yapan gazete, Ürdün’ün Yunanistan ve Mısır ile mevcut ya da yeni bir üçlüye dahil olma niyetinin Güney Kıbrıs’a dış politikasını uygulama imkanı verdiğini aktaran gazete, diplomatik kaynaklara göre bu iş birliklerinin, Güney Kıbrıs’ın adanın Doğu Akdeniz ile Avrupa arasıda “enerji köprüsü” olarak faaliyet göstereceği Doğu Akdeniz’de enerji konusunda ortak bir cephe oluşturulması hedefine hizmet ettiğini kaydetti.

Gazete aynı kaynaklara göre Güney Kıbrıs’ın Yunanistan, Mısır, İsrail ve Ürdün ile iş birliğinin enerji konularıyla sınırlı kalmayacağını; savunma ve güvenlik konularına doğru genişleyeceğini de yazdı.

ENERJİ İÇİN ORTAK EYLEMLER

Fileleftheros gazetesi bölgede temel eksen enerji olmak üzere bölgesel bir iş birliğinin şekillenmekte olduğunu yazdı. 
 
Anastasiadis’in gezisiyle yeni verilerin ortaya çıktığını ve ülkelerin ortak eylemlerde bulunmaları için koşulların şekillenmekte olduğunun görüldüğüne işaret eden gazete, herkesin de bildiği gibi doğal zenginliklerin ayrı girişimler ve eylemlerle değerlendirilemeyeceğine vurgu yaptı.

NETANYAHU’DAN “YERLEŞİKLER” VE TOPRAK KONUSUNDA İLGİ

Gazete haberinde, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun, geçen Cuma günü Anastasiadis ile yaptığı görüşmede önceki görüşmelerden çok daha fazla sorular sorarak Kıbrıs sorunundaki görüşmeler sürecinin nasıl gittiğini öğrenmek istediğini yazdı.

Bu soruların, İsrail’in ilgisinin nereye odaklandığını da gösterdiğini aktaran gazete, Netanyahu’nun örneğin “yerleşikler”, toprak ve doğrudan söylemese de Türkiye’nin rolüyle ilgili sorular sorduğunu kaydetti.

Gazete İsraillilerin, Güney Kıbrıs’la ilişkilerinde stratejik olarak yatırımlarda bulunduklarından çözümün içeriğiyle ilgilendiklerini belirtti.

ANASTASİADİS ABBAS’I GÜNEY KIBRIS’A ÇAĞIRDI

Öte yandan Fileleftheros gazetesi bir başka haberinde, Anastasiadis’in Filistin ziyareti sırasında ülkenin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ı Güney Kıbrıs’ı ziyaret etmeye davet ettiğini yazdı.