Politis gazetesi Noble Energy’nin, Afrodit yatağının değerlendirilmesinde atılacak adımlarda likiditeye sahip olmak ve altyapılardan kaynaklanan devasa ekonomik ağırlığı azaltmak için 12’nci parseldeki yüzde 70 oranındaki haklarının bir kısmını satma çabalarını sürdürdüğünü yazdı.

Noble’ın haklarının yüzde 30’unu alan Delek Group’un önceki gün yaptığı açıklamada, Noble’ın haklarının yüzde 19,9’unu almak için şirket ile müzakerelere başladığını duyurduğunu aktaran gazete, istişarelerde başarıya ulaşılması durumunda Noble’ın haklarının yüzde 49,9’una sahip olacağına işaret etti.

Kaynaklara göre Noble’ın yeni bir stratejik yatırımcı bulma çabalarının başarıya ulaşıp ulaşmamasının, yatağı kalkındırma planlarını etkilemeyeceğini belirten gazete, bir diğer deyişle, doğal gazı öncelik Mısır olmak üzere komşu ülkelere satma planının Noble’ın hakları için alıcı bulunsa da bulunmasa da uygulamaya konacağını kaydetti.

Delek’in Noble’ın haklarının yüzde 19,9’unu almak için yapılan müzakerelerde 155 milyon dolarlık bir miktarın konuşulduğunu belirten gazete, Delek’in, müzakerelerin henüz ilk aşamada bulunduğundan söz ettiğini aktardı.

Gazete Delek’in, hakların alımında Delek, Noble ve “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin onayının gerektiğine de işaret ettiğini kaydetti.

Öte yandan haberde, edinilen bilgilere göre Noble’ın Delek’ten daha büyük şirketlerde de görüşmeler yaptığı belirtildi.

Gazeteye göre Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ise Rum Hükümeti’nin, Noble’ın stratejik yatırımcı bulma çabalarını olumlu karşıladığını belirtti. Lakkotripis, şirketin birkaç aydır bu yönde çaba gösterdiğini de ifade etti.

RUM SİYASİLERİN ENERJİ KONULARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMALARI

Öte yandan Simerini gazetesine göre Rum siyasilerden bazıları enerji konularıyla ilgili çeşitli açıklamalarda bulundular.

DİKO yaptığı açıklamada KKTC Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek’in doğal gazla ilgili açıklamalarını eleştirerek, Türk tarafının doğal gazın Güven Yaratıcı Önlem olarak müzakereler masasına konmasını istemesinin kabul edilmez olduğunu iddia etti.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillias Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesinde” 12’nci parselde keşfedilen doğal gazın ön satışı için Mısır ve konuya müdahil doğal gaz sıvılaştırma şirketleriyle müzakerelerin tamamlanmasını istedi.

EVROKO ise doğal gazın değerlendirilmesi sürecinin hızlandırılmasını talebinde bulundu.