Rum basını Noble yetkililerinin planlarını Rum Yönetimi’ne geçen Pazartesi ve Salı günleri yani, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de faaliyet gösterdiği sırada yapılmış olduğuna dikkat çekti.

Politis “Noble’dan Eylem Planı... Amerikalılar, Türkiye’nin Tehditlerine Karşı Öneri Sundu” başlıklı haberinde, Noble tarafından sunulan geliştirme planının, ‘Afrodit’le ilgili ana seçeneklerle birlikte, karşılaştırmalı inceleme için detaylı teknik veri de içerdiğini yazdı.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak sunulan planın, Noble ile Rum Yönetimi arasında aylardır yapılan temaslarda ele alınmış ana seçenekleri içerdiğini, ancak yapılan sunumu iki tarafın önceki görüşmelerden farklı kılan unsurun bu sefer detaylı teknik ekonomik veriler de ortaya konulması olduğunu belirtti.

Amerikalıların kısa ve uzun vadeli planlarında her bir seçeneğin eksilerini ve artılarını da detaylı şekilde belirttiklerine vurgu yapan gazeteye göre, Noble ve Delek geçen hafta da Leviathan yatağıyla ilgili planlarını İsrail hükümetine sundular.  Bu planların ilk aşaması, doğal gazın yerel piyasaya sürülmesini ve komşu ülkelere ihracını öngörüyor.

Gazete Noble’ın Afrodit yatağını geliştirme planlarını hafta başında Rum Yönetimi’ne sunmasını ve 9’uncu parselde sondaj yapmakta olan ENI-KoGas konsorsiyumunun, her şeye rağmen sondaj çalışmalarına devam edeceğini açıklamasını gerekçe göstererek “Türkiye tehditlerini hayata geçirmekte ısrar ederse artık yalnız Kıbrıs Cumhuriyeti’nin değil ABD, Güney Kore, İtalya, Fransa ve İsrail şirketlerinin çıkar ve projelerini de bozmuş olacak” ifadesine yer verdi.

Habere göre Noble’ın geliştirme programında ana seçenekler, yani; Vasiliko’da doğal gaz sıvılaştırma kara terminali, yüzer sıvılaştırma tesisi ve komşu ülkelere (Yunan piyasası ve oradan Avrupa piyasaları da dâhil) doğalgaz sevk edecek boru hatlarının döşenmesi yer alıyor.

Ancak sunum sırasında Amerikalılar, doğal gazın sıvılaştırılmış gaz üretecek en az iki türbin için gerekli miktarda olmamasından dolayı değil, uluslararası piyasalardaki gelişmelerin kara terminalinin sürdürülebilirliğini mali anlamda sağlayamayacağı için kara terminali inşasının öncelikleri arasında olmadığını yeniden vurguladılar.

Rum Yönetimi ise Noble’e (ve parselde yüzde 30 hissedar olan Delek’e)  Afrodit yatağıyla ilgili geliştirme planlarıyla ilgili kararını, ENI-KoGas’ın 9’uncu parseldeki “Onasagora” yatağındaki sondajı tamamlandıktan sonra vereceğini iletti.

Gazete Rum Yönetimi’nin, doğal gaz sıvılaştırma kara terminalinin 2’nci ve 3’üncü türbininin de sürdürülebilir olması için “Onasagora” yatağında yapılmakta olan sondajın 2, 3 ve 9’uncu parselde önemli miktarda doğal gaz olduğunu doğrulamasını bekliyor.