Amerikan Noble Energy şirketinin, 12’inci parseldeki Afrodit yatağının işletilmesiyle ilgili kalkınma planını sunmasında gecikme yaşandığı ve bu durumun Rum kesiminde kaygıya neden olduğu haber verildi.

Şirketin, Rum Enerji Bakanlığı’na, planının bu yılın başında sunulması konusunda taahhüt verdiğini ancak bu taahhüde uyulmasında gecikme yaşandığını yazan Politis gazetesi, Noble-Delek şirketler grubu temsilcileri ile Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis arasında dün önceden planlanmış bir görüşme yapıldığını kaydetti.

Şirketin nihai planlamasını sunmasının birkaç hafta daha alacağını belirttiğini yazan gazete, planlamanın iki tarafın geçmişteki görüşmelerinde bakanlıkta büyük ölçüde analiz edildiğini aktardı.

Planın sunulmasında yaşanan gecikmelerin yetkilileri endişelendirdiğini fade eden gazete, bu durumun, yetkili bakanlığın doğal gazın değerlendirilmesiyle ilgili kararlar alınmasına karşılık gelen faaliyetleri ileriye götürmesine izin vermediğini ekledi.

DEFA DESTEK İSTİYOR

Gazete başka bir haberinde ise, Rum Devlet Doğal Gaz İşletmesi’nin (DEFA) olağanüstü genel kurulunun, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in de katılımıyla geçtiğimiz Perşembe günü yapıldığını yazdı.

Kurulda DEFA’yla ilgili işlevsel problemlerin masaya yatırıldığını yazan gazete, Lakkotripis’in, önümüzdeki haftalarda Güney Kıbrıs’a doğal gaz tedarik edilmesi olarak adlandırılan ara çözüm veya kalıcı çözümle (Afrodit yatağından doğal gaz ithal edilmesi)  ilgili iyi olasılıklar ortaya çıkması durumunda, DEFA’nın ek personelle takviye edileceği konusunda güvence verdiğini ekledi.

“VASİLİKO’DAKİ TERMİNAL YATIRIMLAR İÇİN ÖRNEK MODEL”

Öte yandan Fileleftheros gazetesinde yer alan bir haberde ise, Rum Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Marios Dimitriadis’in dün VTTV şirketinin Larnaka’nın Vasiliko bölgesindeki akaryakıt depolama terminalini ziyaret ettiği haber verildi.

Ziyarette yaptığı konuşmada, VTTV şirketinin Vasiliko’daki akaryakıt depolama terminali yatırımı gibi büyük yatırımların pek çok faydası bulunduğunu dile getiren Dimitriadis, hedeflerinin ülkeye bu tarz yatırımlar yapılmasını sağlamak olduğunu ifade etti.

VTTV terminalinin bugüne kadar Rum kesimine yapılmış en büyük yatırımlardan biri olduğunu ifade eden Dimitriadis, bunun ülke için bir mihenk taşından ibaret olduğunu belirtti.

Gazeteye göre, VTTV Vasiliko Genel Müdürü Yorgos Papanastasiyu ise açıklamasında, terminalin 2014 yılının Kasım ayında hizmet vermeye başlamasından bu yana, daha önce Rum kesiminde görülmemiş büyüklükte 22 gemiye ev sahipliği yaptığını belirtti.

Terminalin 544 bin metreküp akaryakıt depolama kapasitesine sahip olduğunu anımsatan Papanastasiyu, terminalin şu an yüzde 90 doluluk oranına sahip olduğunu sözlerine ekledi.