Kathimerini gazetesinde yer alan söyleşisinde Rum bakan, şirketin Afrodit yatağı haricinde 12’inci parselden ayrılmasını salt tekno-ekonomik nedenlere bağladı, öte yandan uluslararası piyasalardaki düşük petrol fiyatlarının, Afrodit yatağıyla ilgili kalkınma planını kötü anlamda etkilediğini de itiraf etti.

Lakkotripis’in, Mısır MEB’inde tespit edilen Zohr yatağının içerdiği doğal gaz miktarları konusunda yapılan yeni tahminler konusundaki tepkisinin ise temkinli olduğunu yazan gazete, Lakkotripis’in, resmi bilgi ve açıklamaların beklenmesi gerektiğini söylediğini iletti.

Teyit sondajlarının, keşif sondajından farklı oranlara işaret etmesinin, kendilerini şaşırtmayacağını ifade eden Lakkotripis, ENI şirketinin ilk başta yatakta olması hesaplanan oranları açıkladığını, esas öneme sahip olanın ise bulunabilecek rezerv oranları olduğunu ifade etti.

Amerikan Noble Energy şirketinin, 12’inci parselde yalnızca Afrodit yatağıyla sınırlı kaldığı ve yatağın geri kalanını Rum Yönetimi’ne iade edip etmeyeceğine dair bir soruya karşılık ise Lakkotripis, kısaca şunları söyledi;

“Eşit paylaşım anlaşması temelinde, imzalanan her uzatmada, şirket kendisine tahsis edilen yatağın yüzde 25’ini Rum Yönetimi’ne iade ediyor. Şu an Noble parselin yüzde 50’sini iade etti. 2016 yılının Mayıs ayı olan araştırma periyodu sona erdiğinde, şirket, yapılan keşif haricinde (Afrodit yatağı) 12’inci parselin tümünü Rum Yönetimi’ne iade edecek. Yapılan keşif (Afrodit yatağı) şu an kalkınma ve üretimle ilgili müzakere aşamasındadır. Bu müzakere, BG Group’un ortaklığa resmi bir şekilde girişiyle yoğunlaşacak ve anlaşma sağlandığı zaman da işletme izni verilecek. Burada yalnızca yataktan bahsediyoruz.”

Noble’nin 12’inci parselin geri kalanını iade etmesinin eşit paylaşım anlaşması tarafından öngörülmekte olduğunu yineleyen Rum bakan, buna ek olarak, parseldeki ortaklığın da dediği gibi, parselde yeni bir sondaj yapma riskine değecek, sondaj yapılabilir başka hedef tespit edilmediğini ifade etti.

BG Group’un Afrodit yatağındaki ortaklığa girişinin planlamaları etkileyip etkilemediği sorusuna ise Lakkotripis, şirketin Noble ile anlaşma yapmadan önce jeolojik verileri gördüğünü ve göründüğü kadarıyla BG’nin de sondaj yapmaya değecek başka bir hedef olmadığını gördüğünü ifade etti.

Rum bakan, BG’nin de Afrodit yatağının işletilmesine odaklanılması gerektiğini düşündüğünü izah etti.

Doğal gaz satışının ne zaman başlayacağı sorusuna ise Lakkotripis, kalkınma ve üretim planının bugün sahip olduğu şekliyle, ilk üretimin 2020’de gerçekleşmesinin öngörüldüğünü dile getirdi.

Bunun da ötesinde, BG’nin resmen Afrodit yatağıyla ilgili ortaklığa girmesini beklediklerini söyleyen Lakkotripis, kalkınma planıyla kendi yorumlarını bize teslim etmeleri için önümüzdeki hafta sözleşmeler imzalanacağını sözlerine ekledi.