Rum Enerji Bakanlığı, Noble Energy ile Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) birlikte sondaj yapacağına ilişkin haberler üzerine Noble’den izahat istedi.

Politis “Noble’nin TPAO İle İlişkisi Yok” başlıklı haberinde Noble Energy’nin Rum Enerji Bakanlığı’na¬ izahat yazısı gönderdiğini yazdı.

Gazeteye göre Noble Energy yazısında TPAO ile hiçbir işbirliği bulunmadığını, Türk ilgi alanlarındaki sularda sondaja başlamak niyetinde olmadığını ve TPAO ile Karadeniz’de işbirliği yapacak olan Noble Corporation’un kendileriyle ile hiçbir ortaklığı/tüzel ilişkisi olmadığını iletti.

Simerini ve diğer gazetelerin “Sondaj Normal Şekilde Devam Ediyor” başlıklı haberlerinde Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in dün ENI-KoGas konsorsiyumunun 9 numaralı parseldeki “Amathusa” yatağındaki sondajının, Türkiye tarafından yayımlanan yeni Navtex’ten etkilenmeden, normal şekilde ve belirlenen takvim içerisinde devam ettiğini açıkladığı haber verildi.

Gazeteye göre sondajın 1 Ocak’ta başladığını ve 80-90 gün süreceğini tahmin ettiklerini belirten Lakkotripis “Onasagora”dakinde olduğu gibi “Amathusa”da da bir Türk gemisinin sondajı 5 deniz mili mesafeden izlemekte olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Hiçbir taciz yok, sondaj etkilenmedi. Türkiye tarafından yayımlanan yeni Navtex’in ENI’nin Kıbrıs sahilleriyle temasını kestiği tezi yanlıştır. Aslında kimsenin bir yerden kesildiği yok. O, denizcilere yönelik, bölgenin bazı şeyler için kapanmış olduğu yolunda bir yönergedir, başka hiçbir anlamı yoktur. (Saipem 10000’e) ikmal sağlayan gemi normal şekilde Larnaka Limanına gidip geliyor.”