Fileleftheros gazetesi “Kıbrıs Doğal Gazı İçin Pazar Açılıyor- Delek Afrodit’le İlgili Detayları Açıklıyor- Hükümet Yabancı Alıcılara Mesaj Gönderiyor- Tüm Gözler İsrail’de- Total ile İmzalar Atılıyor” başlıklarıyla yer verdiği haberinde, Lakkotripis’in, Noble Energy şirketinin üst düzey Başkan Yardımcısı ve Doğu Akdeniz Bölge Sorumlusu Keith Elliot’un dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Başkanlık Sarayı’ndaki görüşmesinden sonra yapığı açıklamayı aktardı.

Buna göre gazete, şirket yetkililerinin, 12’nci parselde bulunan Afrodit yatağının ticari açıdan kârlı olduğu konusunda önümüzdeki haftalarda yapılacak açıklama ve Afrodit yatağının kalkındırılması planı hakkında bilgilendirmede bulunduğunu yazdı.

Gazeteye göre Lakkotripis, bu iki olayın Güney Kıbrıs için çok önemli olduğunu, çünkü ülke olarak ilk kez hidrokarbonların araştırılması faslından, hidrokarbonların kalkındırılması ve ticari anlamda işletilmesi faslına geçeceklerini ifade etti.

Özellikle imzalanması gerekecek ticari anlaşmalar konusunda daha kat etmeleri gereken çok yol olduğunu belirten Lakkotripis, ancak bir kalkınma planı sunulması ve Afrodit yatağının ticari açıdan kârlı olduğuna dair bir açıklama yapılmasının da kuşkusuz Güney Kıbrıs için ileriye doğru bir adım olacağını söyledi.

Lakkotripis’in, Afrodit yatağının ticari açıdan kârlı olduğuna dair açıklamanın, satılacak doğal gaza sahip oldukları konusunda yabancı alıcılara yönelik mesajlar gönderdiğini söylediğini ileten gazete, Rum bakanın, bunun doğal gazın yurt dışına ihraç edilmesi, “Kıbrıs’ta” işletilmesi veya hükümetin de amaçladığı şekilde bu ikisinin kombine edilmesi anlamına geldiğini anlattı.

Gazeteye göre, Noble Energy şirketinin üst düzey Başkan Yardımcısı ve Doğu Akdeniz Bölge Sorumlusu Keith Elliot ise açıklamasında, Afrodit yatağındaki keşiflerin ihracat aşamasına taşınması çabasında, Rum hükümetiyle ortak olmalarından gururlu olduğunu söyledi.

Bunun uzun zamandır bekledikleri, büyük bir fırsat olduğunu dile getiren Elliott, “Kıbrıs halkına”, “Kıbrıs Cumhuriyetine” ve bölgedeki diğer ülkelere refah getirmesini umduklarını dile getirdi.

Öte yandan gazeteye göre, Başkanlık Sarayı’ndaki görüşme öncesinde, Lefkoşa’nın güneyinde düzenlenen “Doğu Akdeniz Doğal Gaz Konferansı’nda” da konuşan Lakkotripis, Rum kesiminin doğal gaz sektöründeki üç aşamalı stratejisini yineledi.

Lakkotripis, ilk aşamanın kısa vadede yatırımların cezbedilmesi, ikinci aşamanın orta vadede doğal gazdan gelecek gelirlerin güvenceye alınması, üçüncü aşamanın ise uzun vadede gelişmiş bir petrol ve doğal gaz sektörü meydana getirilmesiyle alakalı olduğunu yineledi.

Habere göre, aynı toplantıda söz alan Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis ise, Afrodit yatağının işletilmesi konusunda alınacak kararların, gerek Rum ekonomisi, gerek de bölge açısından önemine işaret etti.

Gazeteye göre Yeorgiadis, doğal gazdan elde edilecek gelir akışının bekleyişi içerisinde, Rum hükümetinin, gelirlerin idare edilmesinin güvenceye alınması için, bir fon meydana getirilmesiyle ilgili yasa önerisinin ileriye götürülmesine hazır olduğunu ifade etti.

Gazeteye göre, Kıbrıs Rum Hidrokarbon Şirketi (EİK) Başkanı Tula Onifriyu ise konferansta yaptığı konuşmada, Rum kesiminin yıllık doğal gaz ihtiyacının 1 milyar ayak küp olduğunu, Afrodit yatağının kapasitesinin ise 4,5 trilyon ayak küp olarak hesaplandığını dile getirdi.

Noble ve Delek şirketleriyle, doğal gazın ileriye götürülmesi ve satışı görüşmelerine başlandığını da dile getiren Onifriyu, öte yandan EİK ile EGAS arasındaki memorandumun, Afrodit yatağından Mısır’a yönelik gelecekteki olası bir doğal gaz ihracıyla ilgili karadaki alt yapılar ve boru hattı seçenekleriyle ilgili teknik inceleme yapılmasını amaçladığını ekledi.

“TÜM GÖZLER İSRAİL’DE”

Temaslarda bulunmak ve konferansa katılmak üzere Güney Kıbrıs’ta bulunan Noble Energy şirketinin iletişim ve hükümet ilişkilerinden sorumlu başkan yardımcısı John Dilon da açıklamasında, şirketin Mısır ve Ürdün’ün ihtiyaçlarının karşılanması gidişatına yönelik çalıştığını söyledi.

Dilon, mevzuata ilişkin belirsizliklerin çözümlenmesi için İsrail’deki yeni hükümetle mücadele içerisinde olduklarını da söyledi.

Gazeteye göre Mısır’daki BG şirketi başkan yardımcısı ise açıklamasında, şu an Mısır’daki doğal gaz üretiminin yurt içi piyasaya kanalize edilmekte olduğunu, bunun sonucunda ise tesislerin Rum hidrokarbon yataklarından doğal gaz absorbe edebileceğini ifade etti.

İsrailli Delek şirketinin ise bugün yetkili devlet birimleri ile Tel Aviv borsasına Afrodit yatağıyla ilgili detaylı kalkınma planını sunmasının beklendiğini yazan gazete, bunun planlamalar, oranlar ve Noble-Delek tarafından ortaya konan zaman takvimleri açısından önemli bilgiler vereceğini ekledi.

FRANSIZ TOTAL İLE İMZALAR ATILIYOR

Öte yandan gazete, 11 numaralı parselle ilgili olarak, üzerinde değişiklik yapılmış yeni işbirliği sözleşmesinin bugün Fransız Total şirketi ile Rum hükümeti arasında imzalanmasının beklendiğini de yineledi.

Haberde, üzerinde değişiklik yapılmış yeni işbirliği sözleşmesinin, Total şirketinin 11 numaralı parseldeki sismik araştırmalarının en azından 2016 yılının Şubat ayına kadar uzatılmasını öngördüğü anımsatıldı.

Simerini gazetesinde yer alan haberde ise, ENI-KOGAS konsorsiyumunun 9’uncu parseldeki Amathusa yatağındaki çalışmalarının sonucu hakkında yarın açıklama yapılabileceği belirtildi.

Politis gazetesi ise haberinde, Rum Hidrokarbon Şirketi EİK’in, Afrodit yatağında işletme hakkına sahip olan Noble ve Delek konsorsiyumuyla işbirliği içerisinde, sözde Rum MEB’inden doğal gaz satın almakla ilgilenen şirketlerle son günlerde yoğun temaslarını sürdürdüğünü yazdı.

Temasların şu an için başlangıç safhasında olduğunu yazan gazete, Afrodit yatağından Güney Kıbrıs’a doğal gaz nakledilmesinin yakın olduğunu, öte yandan Noble Energy şirketinin de yetkili Rum makamıyla müzakere yapılmasına yeşil ışık yaktığını kaydetti.

Haravgi gazetesi ise haberinde, Rum hükümetinin dün Afrodit yatağındaki doğal gazının ticarete elverişli olduğu konusunda açıklama yaptığını, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in de şirketin Afrodit yatağının ticari açıdan ne kadar kârlı olduğuna dair açıklamayı ve Afrodit yatağıyla ilgili kalkınma planını önümüzdeki haftalarda ortaya koyacağını söylediğini aktardı.

GAZETE BAŞLIKLARI

Gazeteler konuyla ilgili haberlerinde şu başlıkları kullandı:

Simerini: “Kıbrıs (made in Cyprus) Doğal Gazı Satılıyor… Hidrokarbonların Araştırılmasından Kalkındırılması ve Ticari Açıdan İşletilmesi Safhasına- Hedef Doğal Gazın Hem Yurt İçinde Hem Dışında Kullanılması- Afrodit Ticari Açıdan Kârlı.”

Politis: “Afrodit Piyasada… EIK-Noble- Delek Mısır’daki İlgililerle Görüşüyor- Elektrik Üretimi İçin Kıbrıs’a da Doğal Gaz.”

Haravgi: “Kalkınma Planı Olmadan Yapılan Açıklamalar- Afrodit Parseli Ticarete Elverişli, Sürdürülebilirlik Beklemede.”

Alithia: “Hayaller Gerçek Oluyor- Kıbrıs Enerji Haritasında.”